Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Handelsblatt: «Στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ η παραοικονομία»

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την απροσδόκητη πρόοδο της Ελλάδος στη μάχη κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί».

Ο Gerd Höhler σε δημοσίευμά του αναφέρεται σε έρευνα του ΔΝΤ, βάσει των αποτελεσμάτων της οποίας κατά τα έτη 2013-2021 η παραοικονομία στην Ελλάδα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ, ήτοι στο 16% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Larry Qiang Cui και Jiaxiong Yao που διεξήγαγαν την έρευνα, βασικές αιτίες για τον περιορισμό της παραοικονομίας αναφέρονται η πρόοδος στην ψηφιοποίηση, η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στους τομείς εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, εστιάζει στον περιορισμό πραγματοποίησης πληρωμών με χρήση μετρητών, υπογραμμίζοντας πως η παραοικονομία αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης χρέους, καθώς, μαζί με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά είναι τα κυριότερα δομικά εμπόδια για επενδύσεις και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, ο Höhler αναφέρεται και στα αποτελέσματα άλλων ερευνών, οι οποίες δεν καταλήγουν στο ίδιο θετικό αποτέλεσμα ως προς το εν θέματι ζήτημα. Ενώ αναφορά γίνεται και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε πως, η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 20,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.