Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στο Βερολίνο

 Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο του Μάνου Χατζιδάκι πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Μαρτίου, η  Ελληνο -γερμανική χορωδία «Πολυφωνία». Η διευθύντρια της χορωδίας, και διδάκτωρ μουσικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ούρσουλα Βρυζάκη που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, ήταν καλεσμένη τηλεφωνικά στη “Φωνή της Ελλάδας” και μίλησε για τη συναυλία – αφιέρωμα στον αξέχαστο μουσικοσυνθέτη αλλά και για τη χορωδία.

Όπως ανέφερε, αφορμή για αυτό το μουσικό ταξίδι ήταν το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. “Άλλωστε είχαμε πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που είχε μεγάλη απήχηση και τότε είχαμε πει ότι πρέπει να κάνουμε και μια συναυλία με τραγούδια του Χατζιδάκι… Θέλουμε να ταξιδέψει αυτό το αφιέρωμα και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας“.

Η χορωδία συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια από την ίδρυσή της και αποτελείται από 50 μέλη εκ των οποίων, μισοί είναι Γερμανοί και μισοί Έλληνες. Αντίστοιχα και το κοινό που συγκεντρώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο Trinitatiskirche, περίπου 600 άτομα αποτελούνταν και από Γερμανούς και από Έλληνες. “Οι πρόβες μας είναι πάντα στα γερμανικά για να καταλαβαίνουν όλα τα μέλη, τα προγράμματα των συναυλιών μας και αυτά στα γερμανικά, αλλά το ρεπερτόριό μας είναι πάντα ελληνικό. Κάποιοι ξέρουν λίγα ελληνικά, κάποιοι καθόλου” ανέφερε η Δρ. Ούρσουλα Βρυζάκη και συμπλήρωσε “Δεν τραγουδάμε μόνο τις νότες, αλλά μιλάμε πολύ για τα τραγούδια. Την ιστορία τους, το πολιτιστικό υπόβαθρο αλλά και όσα θυμάται το κάθε μέλος από το κάθε τραγούδι και τα συναισθήματα που του προξενεί. Υπάρχουν χορωδοί που έχουν ζήσει στην Ελλάδα, μεγαλύτεροι από μένα και έχουν αναμνήσεις, ιστορίες που συνδέονται με τα τραγούδια αυτά και τις μοιραζόμαστε όλοι”.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει και cd με τη συναυλία – αφιέρωμα της Πολυφωνίας στον Μάνο Χατζιδάκι.

Η Ελληνο -γερμανική χορωδία «Πολυφωνία» ιδρύθηκε το 2009 με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Εξάντας» και μερικών φίλων της ελληνικής μουσικής υπό την διεύθυνση του Άρη Μελιάδη. Από τον Δεκέμβριο του 2015 ανέλαβε την διεύθυνσή της η μουσικολόγος Δρ. Ούρσουλα Βρυζάκη. Η «Πολυφωνία» είναι η μοναδική χορωδία στο Βερολίνου που είναι αφοσιωμένη στην ελληνική μουσική δημιουργία και έτσι αποτελεί σημείο συνάντησης για κάθε χορωδό που επιθυμεί να διατηρήσει μια μουσική σύνδεση με την Ελλάδα. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Ελληνογερμανικής χορωδίας Πολυφωνία είναι να κάνει γνωστή στο κοινό του Βερολίνου την ελληνική μουσική σε όλες της τις εκφάνσεις. Κάθε χρόνο διοργανώνουν δύο μεγάλες συναυλίες, συχνά ως φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση ελληνικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. 

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.