Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Süddeutsche: «Τι έχει γίνει γνωστό για την επίθεση με ρουκέτα στην Οδησσό»

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Πρόεδρου Selenskij και του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Οδησσό η Ρωσία πραγματοποίησε επίθεση στο λιμάνι από αέρος».

Ο Kassian Stroh αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Ουκρανού Προέδρου, Wolodimir Selenskij, παραθέτει  δηλώσεις του πρώτου, ο οποίος τόνισε πως δεν υπήρξε αρκετός χρόνος προσέγγισης σε καταφύγιο. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, παραμένει άγνωστο εάν η επίθεση, την οποία επιβεβαιώνει και το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, συνδέεται με την παρουσία των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ επισημαίνει ότι πρόκειται για την ισχυρότερη επίθεση που σημειώνεται κατά τη διάρκεια πολιτικής επίσκεψης.

Στη συνέχεια ο Stroh, διερωτώμενος, εάν η Ρωσία γνώριζε για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι, παρόλο που δεν έχει ξεκαθαριστεί, θεωρείται πιθανό σενάριο, καθώς ενώ οι επισκέψεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων δεν ανακοινώνονται, παρά μόνο άμα τη αφίξει τους, στις περιπτώσεις των επισκέψεων του Αμερικανού Προέδρου και της Προέδρου της Επιτροπής η Ρωσία γνώριζε εκ των προτέρων. Συνεπώς, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η Ρωσία μέσω διπλωματικών πηγών λαμβάνει γνώση και για άλλες επισκέψεις πολιτικών, ωστόσο αυτό από μόνο του δε συνεπάγεται πως η πληροφόρηση διαχέεται και στους στρατιώτες, οι οποίοι πραγματοποιούν την επίθεση.

Επιπροσθέτως, σχολιάζεται ως αβάσιμη η υπόθεση που αναπαράγεται στα ελληνικά ΜΜΕ, ήτοι πως στόχο αποτελούσε η αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού Προέδρου, καθώς, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι ρουκέτες δεν ενδείκνυνται για τέτοιες επιθέσεις. Παρόλο που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι δηλώσεις εκ μέρους του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ότι στόχο αποτέλεσε αποθήκη με drones, ο  Stroh από πλευράς του υπογραμμίζει ότι τα θαλάσσια drones αποτελούν προ πολλού σοβαρό πρόβλημα για τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, τον οποίο αναγκάζεται η Μόσχα να απομακρύνει από την Κριμαία, με προορισμό πιο ασφαλή λιμάνια.

Ως προς τις αντιδράσεις της ΕΕ, αναπαράγεται τόσο η ανάρτηση της Προέδρου της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όσο και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δια των οποίων καταδικάζουν την επίθεση, ενώ το δημοσίευμα εστιάζει και στις επισκέψεις του Γερμανού Προέδρου, Frank-Walter Steinmeier, και της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock, στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των οποίων ήχησαν πολεμικές σειρήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.