Handelsblatt: «Πώς πλούσιοι Κινέζοι ωθούν προς τα πάνω τα ενοίκια στην Ελλάδα»
«Ελλάδα και Ισπανία κερδίζουν δισεκατομμύρια από την πώληση τίτλων ιδιοκτησίας σε πολίτες εκτός Ε.Ε. Τώρα όμως εντείνονται οι αντιδράσεις. Εκνευρισμός δεν υπάρχει μόνο στις Βρυξέλλες.»
Για αμφιλεγόμενη αλλά κερδοφόρα πρακτική κάνει λόγο ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Gerd Höhler, αναφερόμενος στην πώληση κατοικιών στην Ελλάδα σε πολίτες εκτός Ε.Ε., ιδίως Κινέζους, με αντάλλαγμα τη «χρυσή visa», ένα μέτρο που έχει δυσχεράνει για πολλούς Έλληνες την απόκτηση κατοικίας, ενώ κριτική ασκείται και για το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή η μετακίνηση εντός του χώρου Σένγκεν για όποιον έχει λάβει την άδεια διαμονής διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών.
Οι επικριτές προειδοποιούν επίσης για διευκόλυνση του ξεπλύματος χρήματος, ενώ πολλές χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια διέκοψαν τη χορήγηση άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές ακινήτων, όχι όμως και η Ελλάδα, που εμμένει στην εφαρμογή του μέτρου, και μάλιστα πέρυσι χορήγησε σχεδόν διπλάσιο αριθμό «χρυσής visa» σε σχέση με το 2022. Η ανταπόκριση αναφέρεται στα έσοδα που έχουν προκύψει για το ελληνικό κράτος από το 2013, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, και επισημαίνει ότι στην πρώτη θέση των επενδυτών που έχουν λάβει τίτλο διαμονής βρίσκονται Κινέζοι και ακολουθούν Τούρκοι, Λιβανέζοι, Ιρανοί και Βρετανοί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το πρόγραμμα ενέχει κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος και τη διαφθορά, κάτι που επιδρά στην Ε.Ε. ως σύνολο, καθώς ένας τίτλος διαμονής δίδει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στον χώρο Σένγκεν, όπως τονίζει εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας, ωστόσο το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν πολλά, καθώς το ζήτημα της χορήγησης τίτλων διαμονής υπόκειται στο εθνικό δίκαιο.
Περαιτέρω γίνεται λόγος για την επίδραση της πρακτικής αυτής στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα και αναφέρεται ότι ειδικά στην Αττική οι τιμές των ιδιόκτητων ακινήτων έχουν σημειώσει από το 2017 αύξηση κατά 71%. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρεί ότι το πρόγραμμα της «χρυσής visa» δίνει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις, ωστόσο προτίθεται να λάβει μέτρα για την προστασία της εγχώριας αγοράς ακινήτων, και μάλιστα το κατώτερο ποσό για επένδυση σε ακίνητο με την οποία μπορεί να αποκτηθεί τίτλος διαμονής θα ανέρχεται στην Αττική και άλλες δημοφιλείς περιοχές πλέον σε 800.000 ευρώ από 500.000 που ήταν μέχρι τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.