Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στουτγάρδη: Γερμανικές οργανώσεις διοργάνωσαν μια ελληνική βραδιά

Στο HOTEL SILBER στην Στουτγάρδη πραγματοποιήθηκε μια ,,διαφορετική,, εκδήλωση με τίτλο: "ΉΜΑΣΤΑΝ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΎΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ" - Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΩΝ 1.040 ΕΛΛΉΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΟΠΊΣΤΗΚΑΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΊΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΤΟΥ 1944

Του Κώστα Καρρά 

1.040 Έλληνες επιχειρηματίες, εργάτες, οδηγοί ταξί και φοιτητές εκτοπίστηκαν στο Γερμανικό Ράιχ στις 16 Αυγούστου 1944. Οι άνδρες, ηλικίας μεταξύ 14 και 60 ετών, είχαν συλληφθεί σε αιματηρές επιδρομές των SS και των ελληνικών συνεργατικών ταγμάτων ασφαλείας στις 7 και 9 Αυγούστου 1944 και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου κοντά στην Αθήνα, το οποίο είχε δημιουργηθεί το φθινόπωρο του 1943. 

382 από αυτούς τους καταναγκαστικούς εργάτες στάλθηκαν στο αεροδρόμιο νυχτερινών μαχητικών του Hailfingen και από εκεί σε άλλα στρατιωτικά αεροδρόμια. Μια ομάδα περίπου 200 ανδρών στάλθηκε στο υπόγειο έργο Hecht/Rubin στο Geislingen an der Steige. Άλλοι στάλθηκαν στην περιοχή του Μανχάιμ για να συντηρήσουν και να επισκευάσουν τις εγκαταστάσεις της Reichsbahn.

Ο Volker Mall αναφέρει τις μέχρι σήμερα ανεξερεύνητες τύχες των 1.040 Ελλήνων αναγκαστικών εργατών. Τέσσερα ημερολόγια, τα οποία ανακαλύφθηκαν και αναλύθηκαν, περιέχουν λεπτομερή περιγραφή των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στα ναζιστικά έργα. Παρέχουν πληροφορίες - συμπληρωμένες από εκτεταμένη έρευνα - για την ιστορία των Ελλήνων καταναγκαστικών εργατών, μιας εθνικής ομάδας που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Από τα ημερολόγια διάβασε η Birgit Kipfer, πρώην βουλευτΙΝΑ του κρατιδίου και εκπρόσωπος της περιφερειακής ομάδας εργασίας της Βάδης-Βυρτεμβέργης του Gegen Vergessen - Für Demokratie. 

Ο Νίκος Χατζηλιάδης (μπουζούκι) και ο Volker Mall (κιθάρα) ανέλαβαν τη μουσική συνοδεία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Xαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Γενική Πρόξενoς της Ελλάδας στην Στουτγάρδη Μαρία Κεχρή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.