Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

SZ: Οι εθνικιστές στα Σκόπια αναζωπυρώνουν τη διαμάχη

Süddeutsche Zeitung:«Οι εθνικιστές στα Σκόπια αναζωπυρώνουν τη διαμάχη για το ονοματολογικό ζήτημα»

«Η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε τη χώρα της ‘Μακεδονία’ κατά την ορκωμοσία της. Γιατί με αυτήν την κίνηση προκαλεί νέες εντάσεις στην περιοχή».

Άρθρο του Florian Hessel επικεντρώνεται στην επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα της ‘Μακεδονία’, ρίχνοντας, όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, ‘λάδι στη φωτιά, την οποία η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε ήδη κατασβέσει’.  Στη συνέχεια γίνεται χρονική αναδρομή του ονοματολογικού ζητήματος, καταλήγοντας στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίτευξη της εισόδου της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αναφορά γίνεται και στην εισέτι αποτυχία της Βόρειας Μακεδονίας να εισέλθει στην ΕΕ, εξαιτίας της μη αναγνώρισης της βουλγαρικής μειονότητας. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα είναι απίθανο να συναινέσει σε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνησή του, σε αντίθεση με τη νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων, την αναγνωρίζουν ‘ως επικυρωμένη διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης νομικής διάταξης’.

Τέλος, αναφορά γίνεται και στην αποχώρηση της Ελληνίδας Πρέσβεως από την αίθουσα που πραγματοποιούνταν η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ παρατίθενται και δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι με την επιλογή της η νέα Πρόεδρος ‘παραβίασε τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και το Σύνταγμα της χώρας της’. Επίσης γίνεται αναφορά στις προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων προς τη Βόρεια Μακεδονία να υπάρξει εφαρμογή των όσων προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παρατίθεται απόσπασμα από άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Καθημερινή, το οποίο καταλήγει στο ότι σε περίπτωση που επιμείνουν τα Σκόπια στη χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, η Αθήνα θα μπορούσε να υπαναχωρήσει από την υποστήριξη της εισόδου της χώρας στην ΕΕ και να ασκήσει εκ νέου βέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.