Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Γερμανία: Δημοσκόπηση λίγες μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές

Όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης, Insa, η πτωτική τάση του AfD συνεχίζεται, υποχωρώντας περαιτέρω στην προτίμηση των ψηφοφόρων, ενώ το SPD παρουσιάζει άνοδο, προσεγγίζοντας και πάλι μετά από έναν χρόνο το ποσοστό του AfD, 16%. Η Ένωση CDU/CSU είναι μακράν το ισχυρότερο κόμμα με 31%.

δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης, Insa,

Όπως επισημαίνεται, το AfD βρέθηκε πρόσφατα υπό πίεση μετά την έρευνα στα γραφεία του ευρωβουλευτή του, Maximilian Krah, εξαιτίας καταγγελιών για κατασκοπεία σε βάρος ενός πρώην υπαλλήλου του, ενώ, επιπλέον, καταδικάστηκε ο ηγέτης του κόμματος στη Θουριγγία, Björn Höcke, για χρήση αντισυνταγματικών συμβόλων, σχετιζόμενων με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι οι Πράσινοι έχασαν μία μονάδα, συγκεντρώνοντας πια το 12% της προτίμησης των ψηφοφόρων και το κόμμα της Wagenknecht όπως και το FDP παρέμειναν στάσιμα, συγκεντρώνοντας 7%  και 5% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, η δημοσκόπηση φανερώνει μια παρόμοια εικόνα, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η Ένωση CDU/CSU συγκεντρώνει το 29% της προτίμησης των ερωτηθέντων. Ακολουθούν AfD με 16%, SPD με 14%, Πράσινοι με 13%, Συμμαχία Sahra Wagenknecht με 7%, FDP με 4% και Linke με 3%. Όπως υπογραμμίζεται, εν συγκρίσει με τις Ευρωεκλογές του 2019, τη μεγαλύτερη απώλεια της τάξεως του 13% σημειώνουν οι Πράσινοι. 

Πηγή: Handelsblatt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.