Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Γερμανία: Η έκθεση της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος

Πηγή ARD : «Έκθεση της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος: ‘Η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί και πάλι’»

«Έκθεση της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος: ‘Η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί και πάλι’»

«Ισλαμιστές, ‘πολίτες του Ράιχ’ και αριστεροί εξτρεμιστές, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, απειλούν την ασφάλεια – τους ενώνει εν μέρει ο αντισημιτισμός και η εχθρότητα προς το Ισραήλ. Τη μεγαλύτερη απειλή εξακολουθούν να αποτελούν οι ακροδεξιοί.»

Στο προοίμιο της ετήσιας έκθεσης της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser, σημειώνει ότι «η ούτως ή άλλως τεταμένη κατάσταση ασφαλείας επιδεινώθηκε εκ νέου το 2023», καθώς στον πόλεμο στην Ουκρανία ήρθε να προστεθεί και ο πόλεμος στη Γάζα, που επίσης έχει επιπτώσεις και στη Γερμανία. Το ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης της BfV για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της στην κατάσταση ασφαλείας στη Γερμανία αναφέρεται στην αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση, στις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, εκτός από ισλαμιστές και Παλαιστίνιους εξτρεμιστές συμμετείχαν επίσης ως υποκινητές Τούρκοι ακροδεξιοί, καθώς επίσης Γερμανοί και Τούρκοι ακροαριστεροί. Το στοιχείο που συνδέει τους μεν και τους δε είναι ο αντισημιτισμός και η εχθρική προς το Ισραήλ στάση. Την ώρα που υποστηρικτές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ επέδειξαν αυτοσυγκράτηση στη δημόσια σφαίρα, άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις εργαλειοποίησαν την τρέχουσα κατάσταση και κάλεσαν σε επιθέσεις κατά Εβραίων και εβραϊκών ιδρυμάτων παγκοσμίως, αναφέρει η έκθεση για το 2023, η οποία σημειώνει ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είχε σημαντικό αντίκτυπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος που συνιστά η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει ενταθεί μετά την 7η Οκτωβρίου, και μάλιστα η έκθεση εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από μεμονωμένα άτομα ή πολύ μικρές ομάδες, κάτι που καθιστά δύσκολο τον έλεγχό τους, δεδομένου ότι σχεδιάζουν τις ενέργειές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση, δικτύωση και επικοινωνία. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείονται και οι συντονισμένες, περίπλοκες και με μακρά οργάνωση επιθέσεις στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση ISPK θεωρείται από την Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος ως το ισχυρότερο περιφερειακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Γερμανία και η Ευρώπη μπορεί να τεθούν στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Πάντως, ο δεξιός εξτρεμισμός εξακολουθεί να θεωρείται «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή», όπως αναφέρει η Υπουργός Faeser, ενώ η BfV υπολογίζει τον αριθμό των δεξιών εξτρεμιστών σε περίπου 40.600, εκ των οποίων τα 14.500 άτομα θεωρείται ότι είναι προσανατολισμένα στη χρήση βίας.

Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως περίπτωση ύποπτη για δεξιό εξτρεμισμό, ενώ το κίνημα «πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) και «αυτοδιαχειριστές» (Selbstverwalter) φέρεται να έχει 25.000 μέλη και εμφανίζει τάσεις δικτύωσης με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, με συνδετικό τους κρίκο την εχθρική στάση προς τη δημοκρατία και τη ροπή προς τις θεωρίες συνωμοσίας.

Σε ό,τι αφορά την ακροαριστερή σκηνή, καταγράφεται τάση περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης των περίπου 37.000 μελών της, ενώ, εκτός από επιθέσεις σε αστυνομικούς, επιτίθεται όλο και περισσότερο σε κρίσιμες υποδομές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, η έκθεση σημειώνει ότι βασικοί υπαίτιοι κυβερνοεπιθέσεων είναι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία, ενώ καταγράφονται απόπειρες αθέμιτης άσκησης επιρροής, καθώς και παρακολούθησης αντιφρονούντων που ζουν στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.