Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα στην Μονή της Παναγίας του Ντον

Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κα Αικατερίνη Ξαγοράρη επισκέφθηκε την Μονή της Παναγίας του Ντον, όπου υπάρχουν και περίπου 30 μνήματα Ελλήνων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ηπειρωτών, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί σαν εθνικοί ευεργέτες, όπως οι αδελφοί Ζωσιμά, οι αδελφοί Γοργόλη, η οικογένεια Μπούμπα (που ήταν και οι επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας στη Μόσχα), οι Χατζηκώνστας, Ριζάρης, Τσιτσινίκας και αρκετοί ακόμα, που έζησαν στη Μόσχα στα χρόνια του Μεγάλου Αγώνα για την Ανεξαρτησία. 

Η Ανδρική Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Ντον (Donskoy monastyr) βρίσκεται Στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας και φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες νεκρουπόλεις της  Ρωσίας, κατά την Τσαρική Περίοδο. Εκεί είναι θαμμένοι μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης της περιόδου από τα μέσα του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα και πολλοί από τους τάφους αποτελούν σημαντικά έργα τέχνης. 

Κατά το παρελθόν, η Ελληνική Πρεβεία είχε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει εργασίες αναστήλωσης των μνημάτων (επί Πρέσβεων Κυριάκου Ροδουσάκη και Μιχαήλ Σπινέλλη), πράγμα που διέσωσε τα περισσότερα από αυτά και σήμερα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.  

Η Πρέσβης κατέθεσε λουλούδια στη μνήμη των σπουδαίων αυτών συμπατριωτών μας, οι περισσότεροι από τους οποίους προσέφεραν όλη τους την περιουσία είτε στον Αγώνα, είτε στη δημιουργία της Σύγχρονης Ελλάδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.