Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ευρώπη: «Οι Χριστιανοδημοκράτες επιδεικνύουν τη νέα τους δύναμη»

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι Χριστιανοδημοκράτες επιδεικνύουν τη νέα τους δύναμη»

«Το ΕΛΚ δεν θέλει να αρκεστεί στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά εγείρει νέες αξιώσεις στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από το στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Πώς φτάσαμε ως εδώ.»

Η εκτενής ανταπόκριση του Thomas Gutschker από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε. ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, περιγράφει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων την περασμένη Δευτέρα και σχολιάζει πως σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαίρει εκτίμησης, ενώ ο Πολωνός Donald Tusk είναι ο Πρωθυπουργός της μεγαλύτερης χώρας της Ε.Ε. όπου κυβερνούν Χριστιανοδημοκράτες. Και οι δύο στηρίζουν εξ’ αρχής την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για την Προεδρία της Κομισιόν και κατόπιν δικής της παράκλησης ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του ΕΛΚ για τη στελέχωση των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε.

Στη σχετική συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, όπως αναφέρει η ανταπόκριση, ότι θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να καταστήσει σαφή τη δύναμή του και ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής και ως προς την κατανομή των θέσεων. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να διαδεχτεί ο Πορτογάλος πρώην Πρωθυπουργός, Antonio Costa, τον Charles Michel στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτός δεν θα πρέπει να ακολουθήσει αριστερή ατζέντα, φέρεται να υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι ο υποψήφιος για το εν λόγω αξίωμα Antonio Costa θα πρέπει να αποδεχτεί τις κεντρικές θέσεις του ΕΛΚ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Όπως σημειώνεται, η πρόταση του Πρωθυπουργού της Κροατίας Andrej Plenkovic, να περιοριστεί η θητεία του Antonio Costa στα 2,5 χρόνια και τα επόμενα 2,5 χρόνια το αξίωμα να ασκηθεί από εκπρόσωπο του ΕΛΚ, έτυχε ευρείας αποδοχής εντός του ΕΛΚ, για αυτό και τη Δευτέρα το βράδυ οι διαβουλεύσεις περιστράφηκαν γύρω από το αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Στην άτυπη συνάντηση των διαπραγματευτών των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων, ο Tusk και ο Μητσοτάκης εκπροσώπησαν το ΕΛΚ, ο Καγκελάριος Olaf Scholz και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Pedro Sanchez τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte τους Φιλελευθέρους, ενώ η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Giorgia Meloni, αν και -σε αντίθεση με τους Scholz, Macron και Sanchez- βγήκε ενισχυμένη από τις πρόσφατες ευρωεκλογές, δεν ενεπλάκη στις διαβουλεύσεις. Μάλιστα, ο Γερμανός Καγκελάριος κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στο Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξη για την προεδρία της Επιτροπής, η οποία να βασίζεται σε δεξιά και δεξιά λαϊκιστικά κόμματα.

Εκτός όμως από την κατανομή των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε., σημείο τριβής στις διαβουλεύσεις αποτέλεσε και η πολιτική ατζέντα για τα επόμενα χρόνια, με τους εκπροσώπους του ΕΛΚ να επιμένουν στην άσκηση ακόμα πιο αυστηρής πολιτικής έναντι της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εν ανάγκη ακόμα και σε βάρος της προστασίας του κλίματος, εν ολίγοις, όπως σημειώνεται, πρέπει, σύμφωνα με το ΕΛΚ, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να μην ενισχυθεί έτι περαιτέρω η δεξιά, και μάλιστα ασκήθηκε κριτική στην απόφαση του Emmanuel Macron να διαλύσει πρόωρα τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, καθώς είναι έντονη η ανησυχία ότι η Marine Le Pen θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά τις στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ανταπόκριση του Markus Becker για το Spiegel, υπό τον τίτλο «Η αλαζονεία των νικητών», στην οποία ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν επέτρεψαν με την ανευθυνότητα και την αλαζονεία τους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε., παρόλο που η Ένωση χρειάζεται επειγόντως μια ισχυρή ηγεσία.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η στάση του ΕΛΚ δεν εξόργισε μόνο τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Meloni, της οποίας την εύνοια επί μήνες προσπαθούσαν να κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες, τελικά όμως ταπεινώθηκε σε αυτή την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, καθώς αναγκάστηκε να αναμένει να ολοκληρωθούν οι κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, οι οποίες ωστόσο απέτυχαν παταγωδώς και επομένως υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει και η τακτική Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.