Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: Η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν δεν μπορεί να είναι η απάντηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι κινήσεις της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό, που στην ουσία καταργεί τη Συνθήκη Σένγκεν, δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα.


Το Μεταναστευτικό «δεν είναι από τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, γιατί το λύσαμε. Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, εξομαλύνθηκε η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, χορηγείται γρήγορα άσυλο. Στείλαμε ένα αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές», είπε ο πρωθυπουργός για το θέμα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και είναι υποτιμητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του. Ωστόσο, δεν είναι υπηρεσία υποδοχής μεταναστών. Υπάρχει μόνο ενεργητική αποτροπή, όχι push backs, συνέχισε.

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει μετά τις κινήσεις Γερμανίας για το θέμα, αλλά και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της ανατρέποντας την συνθήκη Σένγκεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι’ αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαικών συνόρων».


Προσέθεσε ακόμη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική καθώς έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.