Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

Γερμανία: Θα μειώσει το φόρο στα αεροπορικά εισιτήρια

 Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι σκοπεύει να καταργήσει την αύξηση των φόρων στα αεροπορικά εισιτήρια που είχε εφαρμόσει ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός. 

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι σκοπεύει να καταργήσει την αύξηση των φόρων στα αεροπορικά εισιτήρια που είχε εφαρμόσει ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός.

Πρόκειται για μια επιβάρυνση του αεροπορικού ταξιδιού που επιβάλλουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για περιβαλλοντικούς – πέρα από τους εισπρακτικούς – λόγους και η οποία έχει επικριθεί έντονα από τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ που τη θεωρούν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητά τους.

Η τελευταία αύξηση του φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2024 από την τότε κυβέρνηση. Επρόκειτο για μια αύξηση στα 15,53 ευρώ από 12,73 ευρώ για μια πτήση σε κοντινό προορισμό, στα 39,34 ευρώ για μια πτήση μέσης απόστασης και στα 70,83 ευρώ (από 58,06 ευρώ) για τις πτήσεις μακρινών προορισμών (long range ή «υπερατλαντικές»).

Ο φόρος απέφερε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ στη γερμανική κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2024, άρα το ετήσιο όφελος θα μπορούσε να φθάσει και τα 4 δισ. ευρώ. Ανάλογη θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα είναι και η απώλεια για το γερμανικό προϋπολογισμό του 2026, εφόσον επιστρέψουν οι αεροπορικοί φόροι στα προ του Μαΐου 2024 επίπεδα.

Πηγή: FVW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.