Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025

Πόσο «ζουν» οι νέες επιχειρήσεις στη Γερμανία;

Νέα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis) δείχνουν ότι η πλειονότητα των νεοσύστατων επιχειρήσεων δυσκολεύεται να επιβιώσει μακροπρόθεσμα στην αγορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την εστίαση, έναν κλάδο με ασυνήθιστα πολλές νέες επιχειρήσεις.

Χαμηλή η επιβίωση στην εστίαση

Η επιβίωση των νέων επιχειρήσεων στην εστίαση (γαστρονομία) είναι ιδιαίτερα δύσκολη: 

Μετά από 1 Χρόνο: Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις εστίασης που ιδρύθηκαν το 2022 (80,2%) ήταν ακόμα ενεργές το 2023.

Μετά από 5 Χρόνια: Μόνο λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο (36,0%) των επιχειρήσεων εστίασης που ιδρύθηκαν πριν από πέντε χρόνια συνέχιζαν να λειτουργούν το 2023.

Η εστίαση βρίσκεται στους κλάδους με τις χαμηλότερες πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης.

Οι Πρωταθλητές και οι «αδύναμοι κρίκοι» της αγοράς (Επιβίωση 5ετίας)

Ποσοστό Επιβίωσης μετά από 5 χρόνια (2023)

Υψηλότερη επιβίωση: 

  • Κτηνιατρική 60,2%
  • Υγεία 57,4%
  • Ασφάλειες/Συνταξιοδοτικά Ταμεία 56,8%

Χαμηλότερη επιβίωση

  • Δημιουργικές/Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες 27,3%
  • Ταχυδρομικές/Υπηρεσίες Κούριερ/Εξπρές 27,9%
  • Ταξιδιωτικά Γραφεία/Διοργανωτές 31,9%

Συνολική εικόνα ιδρύσεων και κλεισιμάτων

Ποσοστό "νεοσύστατων" επιχειρήσεων (2023): 

Περίπου 269.000 από τις 3,2 εκατομμύρια συνολικά επιχειρήσεις της Γερμανίας ήταν νεοσύστατες. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ίδρυσης 8,4% (αυξημένο από 8,0% το 2022).

Ποσοστό Κλεισιμάτων (2023): Συνολικά, έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες ιδρύθηκαν. Με περίπου 283.000 κλεισίματα, το ποσοστό κλεισίματος έφτασε το 8,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.