Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Ελληνικά προϊόντα στη Γερμανία: Το 80% «περνάει» από ελληνικά εστιατόρια και εισαγωγείς

Σχεδόν το 80% των ελληνικών τροφίμων και ποτών που εξάγονται στη Γερμανία διακινείται μέσα από το ελληνικό δίκτυο: ομογενείς εισαγωγείς, εστιατόρια και παντοπωλεία. Παρά τη μεγάλη απήχηση που έχουν τα προϊόντα μας στους Γερμανούς καταναλωτές μέσω της εστίασης, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να περάσουν στα ράφια των μεγάλων γερμανικών σούπερ μάρκετ.

ελληνικά προϊόντα

Το «κλειστό» δίκτυο που στηρίζει τις εξαγωγές

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο (Γραφείο ΟΕΥ) για το 2025, η ελληνική παρουσία στη γερμανική αγορά βασίζεται σε μια σταθερή, αλλά περιορισμένη βάση:

  • Δίκτυο Ομογένειας: Το 70% έως 80% των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων κινείται αποκλειστικά μέσω του ελληνικού δικτύου (εισαγωγείς, χονδρέμποροι, ελληνικά μπακάλικα).

  • Η δύναμη της εστίασης: Τα περίπου 6.000 ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας απορροφούν από μόνα τους το 50% με 60% των επεξεργασμένων τροφίμων που στέλνει η Ελλάδα.

Το συμπέρασμα; Το παραδοσιακό αυτό κανάλι προσφέρει ασφάλεια, αλλά κρατά τα προϊόντα μας εγκλωβισμένα κυρίως σε ένα «ελληνικό» κοινό.

Το στοίχημα: Πώς θα σπάσει το «τείχος»;

Για να μεγαλώσουν οι πωλήσεις, τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να περάσουν από το στάδιο της «έκτακτης ή εξωτικής επιλογής» στην καθημερινή συνήθεια του μέσου Γερμανού καταναλωτή.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η τοποθέτησή τους στα ράφια των μεγάλων γερμανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ (όπως Edeka, Rewe, Aldi, Lidl).

Ποια προϊόντα κάνουν «θραύση» στη Γερμανία

Τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis) δείχνουν ότι η ζήτηση για ελληνική, υγιεινή διατροφή καλπάζει:

  • Φέτα & Γιαούρτι: Τα γαλακτοκομικά ξεπέρασαν τα 303,8 εκατ. ευρώ. Η φέτα πρωταγωνιστεί με 269,5 εκατ. ευρώ (+4,29%), ενώ το ελληνικό γιαούρτι σημείωσε άλμα +34,57% (13,8 εκατ. ευρώ).

  • Φρούτα & Καρποί: Έφτασαν τα 288 εκατ. ευρώ (+15,10%). Φράουλες και ακτινίδια ξεπέρασαν τα 109 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση σε κεράσια, βερίκοκα και ροδάκινα «εκτοξεύθηκε» κατά +46,74%.

  • Ελιές & Ντομάτα: Οι επιτραπέζιες ελιές έφεραν 100,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα παρασκευάσματα ντομάτας αυξήθηκαν κατά +46,78% (18,4 εκατ. ευρώ).

  • Ελαιόλαδο & Δημητριακά: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κρατά σταθερή πορεία στα 98,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα προϊόντα δημητριακών ανήλθαν στα 117,5 εκατ. ευρώ (+17,20%).

  • Ποτά & Νερό: Οι εξαγωγές ποτών έφτασαν τα 85,8 εκατ. ευρώ, με το εμφιαλωμένο νερό και το ξίδι να σημειώνουν αύξηση άνω του 50%.

Η συνολική εικόνα: Εμπόριο και Τουρισμός

Η Γερμανία παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας:

  1. Συνολικές Εξαγωγές Αγαθών: Έφτασαν τα 3,67 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025 (αύξηση +5,17%), κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 44η θέση των προμηθευτών της Γερμανίας.

  2. Ρεκόρ στον Τουρισμό: 5,95 εκατομμύρια Γερμανροί ταξιδιώτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αφήνοντας στα ταμεία 3,78 δις ευρώ.

  3. Συνολικές Εισπράξεις Υπηρεσιών: Μαζί με τις μεταφορές, οι εισπράξεις από τη Γερμανία άγγιξαν τα 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.