Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Επανεξέταση της αναγόρευσης του Heinz Richter σε επίτιμο διδάκτορα ζητάει η Παγκρητική Ομοσπονδία

Με επιστολή που απευθύνεται στον  Κοσμήτορα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Δημήτρη Μυλωνάκη και την Πρόεδρο Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ήβη Μαυρομούστακου το ΔΣ της Παγκρητικής Ομοσπονδίας τοποθετείται στο θέμα της «Η αναγόρευση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Mannheim Γερμανίας, κ. Heinz Richter,  σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης – Θέσεις και προτάσεις της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης» 
Ακολουθεί η επιστολή : 
μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης ΠΟΕ σας αποστέλλουμε την παρούσα  επιστολή για το αναφερόμενο θέμα. 
Ο καθηγητής κ. Heinz Richter, στο βιβλίο του «Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941», που μεταφράζεται «Επιχείρηση Ερμής: η κατάκτηση της νήσου Κρήτης τον Μάιο του 1941», επικρίνει τον αντιστασιακό αγώνα του Κρητικού Λαού  ενάντια στον εισβολέα -  κατακτητή, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μη έντιμο, βρώμικο και κτηνώδη», ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες». Θεωρούμε ότι με τις θέσεις αυτές ο καθηγητής κ.  Heinz Richter μεροληπτεί και δικαιώνει τον ναζισμό και τις πρακτικές του.
Εμείς, οι Κρήτες που κατοικούμε στις χώρες της Ευρώπης,  με τα εθνικοτοπικά  σωματεία μας και την  Ομοσπονδία τους, προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τις αξίες και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Και  εκτός εθνικών συνόρων τιμούμε τους ήρωές μας, τους μάρτυρες - θύματα των εκδικητικών θηριωδιών των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής κατά τη Μάχη της Κρήτης, που με τους αγώνες και τη θυσία τους  έγραψαν μια από τις σπουδαιότερες σελίδες  της σύγχρονης Ελληνικής  και Ευρωπαϊκής  Ιστορίας.  
 Κάθε χρόνο, τον μήνα Μάιο, οργανώνουμε εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και την πάνδημη αντίσταση του Κρητικού Λαού. Οι εκδηλώσεις αυτές, και στις πόλεις της Γερμανίας, είναι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και όχι μίσους των άλλοτε εχθρών μας  και σήμερα συμμάχων - ευρωπαίων συμπολιτών.  Κι αυτό όχι γιατί για τους περισσότερους από μας η Γερμανία είναι έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μας, αλλά γιατί αυτό υπαγορεύει το ήθος του Κρητικού, ένα ήθος που συνοψίζεται στην παραγγελιά της κρητικιάς μάνας προς τα παιδιά της: «...σ’ όλους να ανάψετε κερί, καντήλι και λιβάνι,  κι αν έλθουν οι δικολογές των ξένων σκοτωμένων να τους φιλοξενήσετε…», εννοώντας τους  συμμάχους, εχθρούς Γερμανούς και τους Ιταλούς. Αυτό είναι το μεγαλείο της Κρήτης  και των ανθρώπων της.
Για τους Κρητικούς οι νεκροί δεν είναι πια εχθροί μας, είναι φιλοξενούμενοι της κρητικής γης, για πάντα.
Κύριε Πρόεδρε,  Κυρία Κοσμήτορα,
από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η υπόθεση της αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Mannheim Γερμανίας κ. Heinz Richter  σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης δεν αφορά μόνο μερικούς καθηγητές και στελέχη του Πανεπιστημίου της Κρήτης, αλλά  και όλους του Κρητικούς.  Γι΄αυτό θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και να είναι ανοικτό σε διάλογο και ανταλλαγή απόψεων.   
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε για τα παρακάτω:
α)  Να ζητηθεί συγγνώμη από τους Κρήτες όπου γης για τις ανορθόδοξες διαδικασίες και την ελλιπή ενημέρωση, αναφορικά με τις θέσεις του Καθηγητή Heinz Richter κατά την αναγόρευσή του ως  επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης  και
β) Να επανεξεταστεί η όλη υπόθεση της  εν λόγω αναγόρευσης, γιατί προσβάλει τη μνήμη των νεκρών μας και την ιστορία της Κρήτης.
Με εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς 
Για το ΔΣ της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης ΠΟΕ 
Γιάννης Επιτροπάκης                             
Πρόεδρος                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου