Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην τελετή έναρξης της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Ποντιακής Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη 
Παναγιώτατε,
Αγαπητές και αγαπητοί συμπατριώτες,
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας, η οποία αποτελεί εκδήλωση με σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας  του Ποντιακού Ελληνισμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Από τον 9ο αι. π.Χ., την εποχή των πρώτων ελληνικών αποικιών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ο Ποντιακός Ελληνισμός συνιστά μια δύναμη δημιουργίας και προόδου και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα με τη δράση και την προσφορά του σε αυτόν τον τόπο. Η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου συχνά, μέσα σε πολύ αντίξοες και σκληρές συνθήκες, μας υπαγορεύει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε αρχές και αξίες που διαποτίζουν όλο τον ελληνογενή κόσμο, είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και τις οποίες οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε σε όλους τους Έλληνες που ακολουθούν μετά από μας.
Ειδικά σε σας, τους νέους Έλληνες Ποντίους του εξωτερικού, με ιδιαίτερη μνεία στους Ελληνοποντίους της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θέλω να τονίσω ότι αποτελείτε δυναμικούς  εκπροσώπους του Έθνους μας, γεγονός, το οποίο χαρίζει υπερηφάνεια σε όλους μας εδώ στην Πατρίδα. Και αυτό για πολλούς λόγους:  Για τις επιτυχίες και τις διακρίσεις, για την πρόοδο που σημειώνετε σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας στη νέα σας φιλόξενη πατρίδα αλλά, πρωτίστως, για το ότι διατηρείτε άρρηκτους τους δεσμούς με την Ελλάδα, στηρίζοντας τη γλώσσα, την Ορθοδοξία, τις αρχές και τα ιδανικά του Ελληνικού Πολιτισμού, όλα όσα  μας συνέχουν, ενισχύουν και καθιστούν διακριτή την παρουσία του Ελληνισμού παντού στον κόσμο. Οι φιλόξενες νέες πατρίδες έδωσαν τη δυνατότητα στους Έλληνες να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους και να δημιουργήσουν, συμβάλλοντας καθοριστικώς στην ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών αυτών. Αποτελείτε σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων αυτών πατρίδων και του Μητροπολιτικού Κέντρου, τα εθνικά θέματα του οποίου έχετε πάντοτε υπερασπισθεί με σθένος και αποτελεσματικότητα.
Συγχαίρω θερμώς την οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία διοργάνωσης μιας ελληνικής εκδήλωσης με παγκόσμια εμβέλεια. Συγχαίρω όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και δίνετε το «παρών» στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, αλλά και για τις προσπάθειες που σταθερά όλοι σας καταβάλλετε ως προς την διατήρηση και ενίσχυση των παραδόσεών μας στις νέες γενιές  και  την προαγωγή των  αξιών της Δημοκρατίας και του σεβασμού των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η εποχή μας επιβάλλει επίσης να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνοχή και ομόνοια ώστε να διασφαλίσουμε την ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού στο διεθνές στερέωμα στα χρόνια που θα έρθουν.
Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης καθώς και προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία σε όλες και όλους σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.