Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

50 χρόνια Ελληνορθόδοξη Κοινότητα στο Όσλο

Με επισημότητα εορτάστηκαν τα 50α γενέθλια από την ίδρυση της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας από της 6 έως της 8 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα:
Την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπα με τον Πρόεδρο του Νορβηγικού Κοινοβουλίου, Olemic Thommessen στο γραφείο του στην Βουλή, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μητροπολίτης έδωσε Thommessen αναμνηστικό δώρο μία μελέτη για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, τελέστηκε αγιασμός με την έναρξη των εορτασμών ενώ παράλληλα δόθηκε διάλεξη στην αγγλική από Καθηγητή Torstein Theodor Tollefsen με θέμα: «Εικόνα: παράθυρο στην αιωνιότητα».
Το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στο ναό του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σουηδίας  Κλεόπα με την συμμετοχή του Ορθόδοξου Κλήρου της Νορβηγίας. Στην ακολουθία παρέστη και ο Msgr. Huynh Tan Hai, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Όσλο.
Στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στη συνέχεια παρέστησαν μεταξύ άλλων οι: α) η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία  Αικατερίνη Λούπα, β) Msgr. Huynh Tan Hai, γ) Knut Refsdal, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών της Νορβηγίας, δ) Δημήτριος Δελαβέρης, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητος, ε) Dan Urdesic, εκπρόσωπος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στ) Ιωάννης Αλειφέρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας, ζ) Γεώργιος Πλακάρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας και άλλοι επίσημοι. Ο Αρχιμ.. Αλέξανδρος Λουκάτος μίλησε για τον ρόλο των κληρικών και των λαϊκών στην ζωή της Εκκλησίας.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού Οσλο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σουηδίας, με την συμμετοχή του Ορθόδοξου Κλήρου της περιοχής.
Στην δεξίωση που ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα, οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου συμμετείχαν με ζωγραφιές αφιερωμένες στην 50ετηρίδα. Την έκθεση επιμελήθηκε η Δασκάλα του Ελληνικού Σχολείου του Όσλο, Αγγελική Μαθιουδάκη.
Ο Αρχιμ. Αλέξανδρος Λουκάτος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεως της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος του Οσλο, ο δε Μητροπολίτης Κλεόπας συνεχάρη την συντονίστρια των εορτασμών της 50ετηρίδος Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν για την άψογη διοργάνωσή τους, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητος και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών για την αμέριστη συμπαράτασή τους, γι” αυτό και κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ανακοίνωσε την ανύψωση του ενοριακού ναού σε Μητροπολιτικό.

Την επομένη, Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα η ακρόαση του Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα από τον βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ, στο Παλάτι του Οσλο.
Πηγή: http://orthodoxia.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.