Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για ελληνικά σχολεία στη Γερμανία

Ερώτηση για τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων και των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Γερμανίας κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης ΠαφίληςΓιάννης ΔελήςΓιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη. Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Προβλήματα των ελληνικών σχολείων και των Ελλήνων εκπαιδευτικών στη Γερμανία.
Σύμφωνα με καταγγελίες των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Γερμανίας αλλά και γονέων, μετά από τρεις και πλέον μήνες λειτουργίας των σχολείων (έναρξη μαθημάτων 12 Αυγούστου 2015):
- Τα κενά εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας είναι τόσο πολλά που να μην επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία τους. Μάλιστα, μαθητές της Γ΄ Λυκείου σε μερικά σχολεία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να διδάσκονται βασικά μαθήματα κατευθύνσεων.
- Το προβλεπόμενο επιμίσθιο των καθηγητών για τους μήνες Ιούλη, Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη δεν έχει καταβληθεί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων (capital control) και την αδυναμία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, το πολύ υψηλό κόστος ζωής στη Γερμανία, δυσκολεύει δραματικά την καθημερινό­τη­τα των αποσπασμένων στη Γερμανία Ελλήνων εκπαιδευτικών.
- Οι εκπαιδευτικοί, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ, εξαναγκάζονται να καλύπτουν τα κενά σε δύο, τρία ή και τέσσερα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, διανύοντας αποστάσεις εκατό και πλέον χιλιομέτρων καθημερινά, όντας υποχρεωμένοι να επιβαρύνονται με τον απαιτούμενο χρόνο, την κούραση και κυρίως το οικονομικό κόστος, καθώς τα οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους είναι πανάκριβα στη Γερμανία και δεν καταβάλλονται ή αυτό θα γίνει μετά την πάροδο δύο ή και πλέον ετών. Επιπρόσθετα, εξαναγκάζονται να αναλάβουν "υποχρεωτικά" και άμισθα υπερωρίες, πέρα από κάθε νόμιμη υποχρέωσή τους, για να καλύψουν τα δυσανάλογα κενά και τις ελλείψεις των σχολείων. 
Στην άθλια αυτή κατάσταση έρχεται να προστεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (που υποτίθεται ότι δεν μειώνει τις δαπάνες για την εκπαίδευση, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας) και προβλέπει μείωση κατά 3 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού (από 12 σε 9 εκατομμύρια), δηλαδή μείωση 25%!
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
  • Για την άμεση κάλυψη όλων των κενών, είτε με νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών που το επιθυμούν, είτε με παράταση της απόσπασης των ήδη υπηρετούντων, χωρίς φυσικά να εξαναγκάζονται σε υπερωρίες οι εκπαιδευτικοί.
  • Για την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων (επιμίσθιο, υπερωρίες, οδοιπορικά), καθώς και την τακτική καταβολή των επόμενων επιμισθίων.
  • Για την άμεση επίλυση προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία των ελληνοπαίδων του εξωτερικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.