Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Απεβίωσε ο Helmut Schmidt

Ολόκληρο του το όνομα ήταν Hlemut Heinrich Waldemar Schmidt. Από το 1974 έως το 1982 διετέλεσε καγκελάριος στην Γερμανία.
Το 1961 ως γερουσιαστής της Αστυνομίας (Senator) απέκτησε ιδιαίτερη δημοφιλία λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της κρίσης στην περιοχή που είχαν πληγεί από πλημμύρες.
Το 1967 εκλέγεται Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στην Ομοσπονδιακή Βουλή, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1969.
Πριν αναλάβει τη Καγκελαρία διετέλεσε Υπουργός Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών της Κυβέρνησης.
Από το 1983 διετέλεσε συνεκδότης της εβδομαδιαίας και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας DIE ZEIT.
Θεωρήθηκε από τους πολιτικούς που είχε μεγάλη διορατικότητα, ήταν παθιασμένος καπνιστής (στα συνέδρια του κόμματος ή στην τηλεόραση ήταν ο μοναδικός που του επιτρεπόταν, ακόμη και ως τελετταία, να καπνίζει καθώς το έθετε ως όρο για την παρουσία του).
Η σχέση του με τον εθνικοσοσιαλισμό ήταν αμφισβητούμενη αν και ο ίδιος δήλωνε πολέμιός του.
Τα τελευταία χρόνια οι τοποθετήσεις του έκαναν εντύπωση, ενώ ήταν υποστηρικτής της χώρας μας στην περίοδο της κρίσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα άρθρα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ με τις περισσότερες αναγνώσεις βρίσκουν θέση δυο άρθρα που είχαμε αναρτήσει για τον Hlemut Schmidt http://doryforos-europa.blogspot.gr/2015/06/blog-post_52.html και http://doryforos-europa.blogspot.gr/2014/02/20000-manager.html μάλιστα, το ένα από αυτά παρέμεινε πρώτο με απόσταση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Σίγουρο είναι ότι ο Helmut Schmidt, άσχετα από το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με πολλές από τις επιλογές του, υπήρξε ένας κορυφαίος Γερμανός και Ευρωπαίος πολιτικός, που σε στιγμές κρίσεων όπως της δημοσιονομικής και προσφυγικής κρίσης σίγουρα θα αναμέναμε πολύ περισσότερα από όσα πράττουν οι σημερινοί ηγέτες της Ε.Ε.
Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.