Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

DGB: Πάνω από το 50% των εργαζόμενων ζουν σε συνθήκες πίεσης




Σε έρευνα της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων DGB ανάμεσα σε 4.900 εργαζόμενους προέκυψε ότι το 52% των εργαζομένων εργάζεται υπό συνθήκες συνεχούς ή μερικής χρονικής πίεσης ή αισθάνονται ότι τους πιέζει η εργασία τους.
 
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι ο βασικός λόγος που βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης (65%) οφείλεται στην οργάνωση της εργασίας, καθώς πολλές φορές πρέπει να πραγματοποιούν ταυτόχρονα περισσότερες από μια εργασίες. Κάτι που όπως σημειώνουν έχει, πλέον, καθιερωθεί ως φαινόμενο και δεν είναι κάτι παροδικό.
 
Το 63% πιστεύει, επίσης, ότι στη πίεση συμβάλει ο μικρός -σε σύγκριση με τις ανάγκες- αριθμός εργατών.
 
Μάλιστα, το 56% από αυτούς που δηλώνουν ότι ζουν σε καθεστώς ιδιαίτερης εργατικής πίεσης συμπληρώνουν ότι με το τέλος της εργασίας δεν μπορούν να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς, κάτι που στη συνέχεια τους κάνει ακόμη πιο ευαίσθητους στην πίεση.
 
Το 60% δηλώνει ότι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά εκτέλεσαν στον ίδιο χρόνο περισσότερη εργασία.
 
Στην έρευνα γίνεται επίσης, σαφές ότι όσο πιο «καλή» εργασία πιστεύει κανείς ότι έχει, τόσο λιγότερο αισθάνεται την πίεση χρόνου στην διεκπεραίωσή της. Αντίθετα, βάση των κριτηρίων του συνδικάτου, για όσους έχουν «κακή» εργασία αυξάνεται το ποσοστό όσων αισθάνονται πως δουλεύουν σε καθεστώς έντονης χρονικής πίεσης.
 
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι έχει καθιερωθεί η  δυο ταχυτήτων εργασιακή κοινωνία. Από την μια πλευρά, οι επιχειρήσεις προσφέρουν σίγουρες θέσεις εργασίας και μεριμνούν για προϋποθέσεις «καλής» εργασίας χωρίς να πιέζουν τους εργαζόμενους και από την άλλη με πίεση στο χρόνου είναι οι θέσεις εργασίας που ούτως ή άλλως δεν θεωρούνται «ενδιαφέρουσες»
 
Πηγή: γερμανικά συνδικάτα DGB 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.