Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

25ο Συνέδριο των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ευρώπης στις Βρυξέλλες

Κόσσυβας, ΣE Λονδίνου, Μουσικούδη φιλόλογος, κα Κολλιαδήμου, φιλόλογος, μέλος oρ. επιτ. Ρουμελιώτου ΣΕ Βρυξελλών

Η πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης και η Ελληνική Παιδεία μπροστά σε νεές προκλήσεις

Της Ιωάννας Μουσικούδη,Φιλόλογος, Δρ. Νεοελληνικών Σπουδών
Δημοσιεύτηκε στην

Στις 7 Μαρτίου 2016 ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες το 25ο Συνέδριο των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ κου Γιώργου Ντάση.
Το Συνέδριο οργανώθηκε από την Υπηρεσία Οργάνωσης Επισκέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης της Πρεσβείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Η οργανωτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους: κο Καλλιάνο Θεόδωρο, Επισκέπτη Καθηγητή Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Παν/μίου της Βόννης, την κα Ρουμελιώτου Μυρσίνη, Συντονίστρια εκπαίδευσης Γραφείου Εκπαίδευσης Βρυξελλών, την κα Lise Ravnfeldt, διοργανώτρια επισκέψεων Ε.Ε., την κα Κολλιαδήμου Σταματία και την κα Κώττη Βασιλική, εκπαιδευτικούς.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Υφυπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη. Ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρέσβυ της Ελλάδας στο Βέλγιο κα Ελευθερία Γαλαθιανάκη, μέσω του εκπροσώπου της κου Β. Κατακαλίδη.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθηναν, ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Eλλάδας στην ΕΕ, Πρέσβυς κ. Αργύριος Μακρής, καθώς και o εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σ. Τριανταφύλλου.

Στόχος του Συνεδρίου μέσα από τις 12 ανακοινώσεις που περιελάμβανε, ήταν ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και των ελλήνων εκπαιδευτικών μέσα στις νέες πολυπολιτισμικές κοινωνίες που διαμορφώνονται σε μια Ευρώπη που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από εκπαιδευτικούς των Συντονιστικών Γραφείων της Ευρώπης, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις των ομιλητών. Μετά το πέρας των ανακοινώσεων, οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και συμμετείχαν σε έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο. Η συζήτηση κατέληξε σε καίρια συμπεράσματα για το ρόλο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση καθώς και για την ευρωπαϊκή προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση. Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Υφυπουργός κος Πελεγρίνης είχε την ευκαιρία να συζητήσει κατ’ιδίαν με τους Συντονιστές εκπαίδευσης Ευρώπης και να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση στο εξωτερικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.