Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ποιοι και γιατί ψήφισαν AfD στις εκλογές της Κυριακής στην Γερμανία

Τον Ιούλιο του 2015 το AfD, που έκλεινε μόλις 2 χρόνια από την ίδρυσή του, βρίσκεται στην πρώτη του εσωτερική κρίση. Τότε, η σημερινή πρόεδρός του, Frauke Petry κερδίζει τον αντίπαλό της που ήταν και ο ιδρυτής του κόμματος, Bernd Lucke.
 
Από τότε, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μόλις 3%. Μέχρι να ξεκινήσει το προσφυγικό και να φθάσουμε στα διψήφια ποσοστά της τελευταίας Κυριακής.
 
Σε έρευνα του ινστιτούτου infratest dimap για λογαριασμό του ARD προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
 
Από ποιους χώρους προέρχονται οι ψηφοφόροι:
Κυρίως από πολίτες που δεν ψήφιζαν στο παρελθόν. Στη Σαξονία – Άνχαλτ από τους 350.000 ψήφους οι 100.000 ήταν από εκείνους που απείχαν -τους «μη» ψηφοφόρους, 38.000 από το CDU, 28.000 από τους LINKE, 20.000 από το SPD, 6.000 από το FDP, 3000 από το κόμμα των Πρασίνων και 54.000 από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
 
Από ποιες κοινωνικές ομάδες προέρχονται οι ψηφοφόροι του Afd
Στην Βάδη Βυρτεμβέργη το 30% είναι εργαζόμενοι, το 17% υπάλληλοι, το 13% ελεύθεροι επαγγελματίες, το 10% συνταξιούχοι και το 32% άνεργοι.
 
Ψήφος διαμαρτυρίας ;
Το 62% δικαιολογούν την απόφασή τους να ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα επειδή έχουν απογοητευτεί από τα υπόλοιπα. Μόνο το 29% δηλώνει ότι συμφωνεί με το πρόγραμμα του κόμματος.
Στο ίδιο πνεύμα, το 74% πιστεύει μεν ότι μπορεί να βοηθήσει το κόμμα στην επίλυση του προσφυγικού, όμως στο ερώτημα για τις θέσεις εργασίας μόνο το 24% συμφωνεί ότι έχει να καταθέσει σοβαρές προτάσεις – θέσεις.
 
Τι πιστεύουν για το κόμμα τους οι ψηφοφόροι του AfD
Το  93% ότι δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, αλλά ονομάζει τα προβλήματα με το όνομά τους
Το  99% πιστεύει ότι το κόμμα τους κατάλαβε καλύτερα από όλα τα άλλα κόμματα, ότι οι πολίτες δεν νιώθουν πλέον ασφαλής.
Το 99% θεωρεί ότι ορθά επιδιώκει να περιοριστεί το κύμα προσφύγων.
Το 98% θεωρεί σωστό ότι γίνεται από το κόμμα τους αναφορά στα προβλήματα ένταξης των προσφύγων με μουσουλμανική καταγωγή.
Το 50% πιστεύει ότι το κόμμα που ψήφισαν δεν διαφοροποιείται αρκετά από την ακροδεξιά.
 
Θα ήθελαν να ψηφίσουν CSU
Το 61% των ψηφοφόρων του κόμματος στην Βάδη Βυρτεμβέργη θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να ψηφίσουν CSU (το αδελφό κόμμα της CDU που συμμετέχει μόνο στις εκλογές της Βαυαρίας και είχε την ίδια ρητορική στο προσφυγικό με το AfD). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό φθάνει το 72% στους ψηφοφόρους του κόμματος στη Ρηνανία Παλατινάτο και το 57% στην Σαξονία / Άνχαλτ.
 
Ποιες ηλικίες έχουν οι ψηφοφόροι του Afd
Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι είναι ισοβαρώς μοιρασμένοι σε ποσοστά περίπου 15% ανά ηλικιακή ομάδα.
 
Επιμέλεια ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.