Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Kρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε 3 κρατίδια αύριο στην Γερμανία

Αύριο καλούνται να αναδείξουν τις ομόσπονδες κυβερνήσεις τους οι πολίτες στα κρατίδια της Βάδης Βυρτεμβέργης,  Σαξονία/Ανχαλτ (πρώην ανατολική Γερμανία) και Ρηνανίας-Παλατινάτο (Rheinland-Pfalz).
Συνολικά στα τρία αυτά κρατίδια ζουν σχεδόν 20 εκ πολίτες, δηλ το 1/4 του συνόλου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Οι τελευταίες εκλογές πριν 5 χρόνια (5 χρόνια είναι η θητεία των κυβερνήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων), ο μεγάλος κερδισμένος ήταν το κόμμα των Πρασίνων που ανέδειξε για πρώτη φορά Πρωθυπουργό σε κρατίδιο (Βάδη Βυρτεμβέργη).

Τα ποσοστά στις τελευταίες εκλογές (2011). Στην παρένθεση η διαφορά από τις εκλογές του 2006.


ΒΑΔΗ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗ
ΡΗΝΑΝΙΑ ΠΑΛΑΤΙΝΑΤΟ
ΣΑΞΟΝΙΑ / ΑΝΧΑΛΤ
CDU
39,0% (-5,2%)
35,2% (+2,5%)
32,5% (-3,7%)
SPD
23,1% (-2,1%)
35,7% (-9,3%)
21,5% (+0,1%)
GRÜNEN
24,2% (+12,5%)
15,4% (+10,8%)
7,1% (+3,5%)
FDP
5,3% (-5,4%)
Εκτός Βουλής
Εκτός Βουλής
LINKE
Εκτός Βουλής
Εκτός Βουλής
23,7% (-0,4%)
Το όριο εισόδου στην Ομοσπονδιακή Βουλή είναι 5%. 
Ας σημειωθεί ότι το ναζιστικό κόμμα NPD στην Σαξονία έφθασε στο όριο με 4,6%.

Πολλά γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι το αυριανό αποτέλεσμα στα τρια ομόσπονδα κρατίδια θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης για την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό.

Μπορούν να θεωρηθούν οι αυριανές εκλογές αντίστοιχες των ομοσπονδιακών εκλογών στην Ρηνανία του 2005; 

Τότε το κυβερνητικό κόμμα του Καγκελαρίου Σρέντερ είχε χάσει την κυβέρνηση στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας (Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία) μετά από 39 χρόνια. Γεγονός που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες τελικά έχασε  - αν και οριακά  - ο Σρέντερ και η Βουλή ανέδειξε για πρώτη φορά Καγκελάριο, την Μέρκελ.

Ο κίνδυνος για την Μέρκελ ακούει στο όνομα AfD. 
Το εθνικιστικό και ρατσιστικό κόμμα έχει επενδύσει απόλυτα στις ανησυχίες της κοινωνίας όσον αφορά το προσφυγικό και αναμένεται - όπως και στις δημοτικές εκλογές στην Έσση πριν μια Κυριακή - να μπει και στις τρεις Βουλές. Το ζητούμενο είναι με ποια δυναμική και με ποιες απώλειες για την Μέρκελ και το CDU.

Η Μέρκελ έχει μια επιπλέον δυσκολία- πέρα από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί. Στις Ομοσπονδιακές εκλογές ο ψηφοφόρος θεωρεί πιο εύκολο να στείλει ένα μήνυμα ακόμη και αν δεν επιθυμεί  την πτώση του κόμματος του. Η θεωρία της ,,χαλαρής ψήφου,,. Αν αυτή επικρατήσει, τότε την Κυριακή το βράδυ δεν αποκλείεται να υπάρξει σεισμική δόνηση μεγάλου μεγέθους στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Σε τι μπορεί να ελπίζει η Μέρκελ. 
Λογικά ότι αυτό αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την ίδια και έτσι θα συσπειρωθεί το κόμμα της.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πάντως ευχάριστες. Δείχνουν πολύ μεγάλα ποσοστά στο AfD (μέχρι και 18% στο Σάξεν / Ανχαλτ) και πανωλεθρία της CDU στην Βάδη Βυρτεμβέργη (μέχρι και - 10%).

Εμφανίζουν ντέρμπι στη Ρηνανία Παλατινάτο μεταξύ CDU - SPD όπου με το CDU θέτει υποψηφιότητα η ανερχόμενη Julia Klöckner.

Πάντως, αν αύριο επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις όσον αφορά τα αποτελέσματα του AfD, τότε όπως και να έχουν τα αποτελέσματα των άλλων κομμάτων, θα ξημερώσει μια άλλη μέρα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.