Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Όλοι οι τρομοκράτες (από το 2014) ήταν γνωστοί στις αρχές πριν τις επιθέσεις

Ενώ πολλοί πολίτες εκφράζουν έντονη ανασφάλεια σχετικά με τη σχέση προσφύγων με την τρομοκρατία άλλο ένα δημοσίευμα (Spiegel)  καταγράφει στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και φυσικά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των δύο τελευταίων ετών στην ΕΕ πέντε πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν "τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών" :

1) Η επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο , Βρυξέλλες , 24.05.2014
2) Οι επιθέσεις σε Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ,Παρίσι, 7.01. 2015
3) Διπλή επίθεση (πολιτιστικό κέντρο και συναγωγή),Κοπεγχάγη , 14-15.02.2015
4) Επιθέσεις στο Παρίσι, 13.11. 2015
5) Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, 22.03.2016

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, οι τρομοκρατικές, δολοφονικές επιθέσεις που διαπράττονται στην ΕΕ έγιναν από ισλαμιστές που αρκετό χρόνο πριν την κάθε επίθεση ήταν γνωστοί στις αρχές και στις αστυνομικές/μυστικές υπηρεσίες της ΕΕ και ΗΠΑ χωρίς αυτό όμως να βοηθήσει στην αποτροπή των επιθέσεων.

Και όσο πιο καλά εξετάσει κανείς αυτά τα δεδομένα, τόσο χειρότερα τα συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα:

Συνολικά 17 ισλαμιστές τρομοκράτες εμπλέκονται άμεσα στις εκτελέσεις/επιθέσεις.

Από τους 17 τα δεδομένα/στοιχεία δύο ατόμων δεν έχουν οριστικά προσδιοριστεί και ως εκ τούτου ακόμα δεν μπορούν να αξιολογηθούν.
Τα υπόλοιπα 15 άτομα όμως που εντοπίζονται ήταν γνωστά στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές για το ισλαμιστικό τους υπόβαθρο και βρίσκονταν σε καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία ή στους φακέλους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σε λίστες "No-Fly" ή TİDE των ΗΠΑ.
14 είχαν επαφές με άλλους ισλαμιστές τρομοκρατικών ομάδων.  Ένας εντάχθηκε στις τρομοκρατικές ομάδες μέσω του διαδικτύου.
Δώδεκα από αυτούς είχαν ταξιδέψει στο «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, στο Ιράκ ή την Υεμένη στην Αλ Κάιντα.

Δέκα είχαν "μαύρο" ποινικό μητρώο, οι περισσότεροι για βίαια εγκλήματα. 8 από αυτούς τους καταζητούσαν ευρωπαϊκές ή αμερικανικές αρχές ή υπήρχαν εντάλματα σύλληψης.

Συμπέρασμα:  Κανένας από τους 15 υπόπτους για τρομοκρατικές επιθέσεις - που τους γνώριζαν οι αρχές και οι υπηρεσίες - δεν εμποδίστηκε έγκαιρα να προχωρήσει σε μια τρομοκρατική ενέργεια.

Πηγή: Άρθρο Sascha Lobo στο Spiegel
Επιμέλεια: Χριστίνα Ρέππα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.