Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Η μεταβίβαση ακινήτων γίνεται ακόμα πιο προσιτή (Παραδείγματα)

Φθηνότερες  οι συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης. 


Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Μήλιου*


Με νέο νομοθετικό διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ,  καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι του Ταμείου Νομικών οι οποίοι επιβάρυναν μεγάλο αριθμό συμβολαιογραφικών πράξεων, ειδικά τα
συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων λόγω πώλησης, δωρεάς ή γονικής παροχής, που εξαρτιούνταν από την αντικειμενική αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
 Αποτέλεσμα της κατάργησης των πόρων αυτών είναι η σημαντική μείωση του κόστους της συμβολαιογραφικής υπηρεσίας, η οποία καθίσταται πλέον
οικονομικότερη.
  Στο σχετικό δελτίου τύπου του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, παρατίθενται παραδείγματα μείωσης κόστους της συμβολαιογραφικής υπηρεσίας:

Α) Στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου γονικής παροχής διαμερίσματος αξίας αντικειμενικού προσδιορισμού 100.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, μειώνεται κατά 775 ευρώ.
Β) Στην περίπτωση σύνταξης μισθωτηρίου συμβολαίου ακινήτου αξίας 50.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των ως άνω πόρων, μειώνεται κατά 650 ευρώ.
Γ) Στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου δωρεάς από παππού σε εγγονό ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των ως άνω πόρων, μειώνεται κατά 1.550 ευρώ.
Ήδη από την αρχή του έτους έχουν αναπροσαρμοσθεί και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες έχουν μειωθεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να πλησιάσουν έστω και λίγο τις εμπορικές αξίες, που είναι πολύ πιο χαμηλές, λόγω της μεγάλης πτώσης των αξίων των ακινήτων.
Συνεπώς, αυτή είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να μεταβιβάσει ή να αποκτήσει κάποιος ακίνητο στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της μεταβίβασης έχει μειωθεί σημαντικά.
Από την μια οι χαμηλότερες αντικειμενικές, συνεπάγονται μικρότερο φόρο μεταβίβασης και χαμηλότερο κόστος συμβολαιογραφικής αμοιβής, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με την αντικειμενική αξία του μεταβιβασθέντος ακινήτου, καθώς και χαμηλότερο κόστος μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο. Από την άλλη η κατάργηση της επιβάρυνσης των συμβαλλομένων με την καταβολή των πόρων του ταμείου νομικών των συμβ/φων συνεπάγονται και επιπλέον μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων.
Συνεπώς, όποιος έχει ακίνητα στην Ελλάδα τα οποία επιθυμεί να πωλήσει ή να δωρήσει με δωρεά ή γονική παροχή σε τρίτους ή τα παιδιά του αντίστοιχα, του δίνεται τώρα η ευκαιρία, να το πράξει με το λιγότερο δυνατόν κόστος.
Όποιος δε επιθυμεί να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα, είναι η πλέον κατάλληλη συγκυρία, καθώς οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ προσιτές, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ιδιαίτερα σε εξοχικές κατοικίες τόσο κοντά στα αστικά κέντρα όσο και στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές και το κόστος της μεταβίβασης έχει μειωθεί σημαντικά.


Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος παρ’Εφέταις Αθηνών
Λεωφ. Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή
Τηλ. 213-0338950,  6945-028153
e-mail: natmil@otenet.gr, www.legalaction.gr
fb: Αναστασία Μήλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.