Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ξεκίνησε το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών στο Ρέθυμνο

Με τίτλο «Ο Κρητικός στον Αγώνα» το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ξεκίνησε χθες το τριήμερο συνέδριο του στη Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Περιφέρεια Κρήτης που συνδιοργανώνουν το συνέδριο απευθύνουν ‘’ ανοικτό κάλεσμα ‘’ σε όλους τους φορείς και πολίτες της Κρήτης να συμμετάσχουν στο 8ο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρήτων στο Ρέθυμνο.

Χθες στην πρώτη μέρα των εργασιών
πραγματοποιήθηκαν οι χαιρετισμοί μεταξύ άλλων από τον Περιφερειάρχη, εκπροσώπους της εκκλησίας της Κρήτης, εκπροσώπους των απόδημων κρητών, βουλευτές και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης

Μετά τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση με θέμα: «Επανάσταση του 1866-Αρκάδι» ομιλητές:
Μιχάλης Τρούλης, Ιστορικός-Συγγραφέας: «Μεγάλη Κρητική Επανάσταση (1866-69)», Δρ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κολυμβαρίου Χανίων: «Σχέσεις Γαλλίας, Ελλάδας και Κρήτης στη Μεγάλη Επανάσταση του 1866-1869», Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτις των Γ.Α.Κ.: «Στοιχεία για το τυπογραφείο της Επανάστασης 1866-69», Δρ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ./του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης: «Η επανάσταση του 1866-69 και η θυσία της Μονής Αρκαδίου στη λογοτεχνία»

Το απόγευμα ακολούθησε το θέμα συζήτησης «Η Μάχη της Κρήτης με ομιλητές: Δρ. Ευάγγελος Τζούκας, Διδάσκων Ελληνική Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Η μάχη της Κρήτης στην περιοχή του Ηρακλείου», Ιωάννης Πρεκατσουνάκης, Αξιωματικός Ναυτικού: «Η Μάχη της Κρήτης στον τομέα Ηρακλείου», Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας – Ιστορικό Μουσείο Κρήτης: «Η Γερμανο-Ιταλική Κατοχή στην Κρήτη», Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, Φιλόλογος:«H λαϊκή συμμετοχή στη Μάχη της Κρήτης»
Αργά το απόγευμα στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» ο Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός αναφέρθηκε στο θέμα: «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας»
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στη «Φορτέτζα» με θέμα : «40 Χρόνια Αρκάδι: Αφιέρωμα στη Σοφία Ηλιάκη»

Πρόγραμμα Σαββάτου – Κυριακής
Το Σάββατο στη Μονή Αρσανίου η 3η συνεδρίαση
Θέμα: Ο κρητικός αγώνας στην κρητική λαογραφία και λογοτεχνία
Προεδρείο: Δρ. Μαρία Χναράκη, Εκπαιδευτικός-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Σύμβουλος:Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, Καθηγητής
Ομιλητές: Στέλλα Μαλλιαράκη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος: «Αν οι πέτρες είχαν φωνή: Αγώνες και αγωνίες των Κρητικών στα τείχη του Χάνδακα», Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Εκπαιδευτικός: «Απόσπασμα από τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη: Ένα διδακτικό σενάριο για την Γ΄ Δημοτικού» , Δρ. Μαρία Χναράκη, Εκπαιδευτικός-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών: «Εναρμονίζοντας θυσίες: Υπέρβαση και ήρωες στην κρητική λογοτεχνία και λαογραφία», Kids Love Greece (Δρ. Κατερίνα Μακατούνη, Μαρία Τσιγώνη και Μαρία Γιαννούλη): «Ταξίδι στον χρόνο: Μαθαίνουμε για τον κρητικό αγώνα παίζοντας φιδάκι».

4η συνεδρίαση με θέμα: Ο κρητικός αγώνας σήμερα
​Προεδρείο: Ρένα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος – π. Προϊσταμένη ΕΡΑ Ηρακλείου
Σύμβουλος: Δρ. Θεόδωρος Κατερινάκης, Πρόσεδρος Καθηγητής Drexel University
Ομιλητές:Γιώργης Καράτζης, Ποιητής-Μαντιναδολόγος: «Παράδοση: Καταφύγιο ή ορμητήριο; Δυνατές πολιτισμικές ρίζες, για ένα δυνατό μέλλον», Δρ. Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα ΔΕΣ του Παντείου Πανεπιστημίου: «Οι αγώνες των Κρητικών για ανοιχτές αλλά όχι ανοχύρωτες κοινωνίες: Το διακύβευμα σήμερα», Μιχάλης Βαμιεδάκης, Τουριστικός Επιχειρηματίας-Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης: «Η επόμενη μέρα στον Τουρισμό, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη. Ευκαιρίες, ιδέες, προσεγγίσεις και στόχοι», Δρ. Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου: «Ο αγώνας των Κρητικών για ανώτατη παιδεία»

5η συνεδρίαση με θέμα: Ο απόδημος Κρητικός στον αγώνα
Προεδρείο: Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Ηρακλείου
Σύμβουλοι: Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη, Πρύτανης, The G. Raymond Chang School of Continuing Education στο Ryerson University, Εμμανουήλ Βεληβασάκης, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Ομιλητές: Μάνθος Νεονάκης, Συντ. Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης: «Θεόφιλος Παρθενάκης (1885-1960): Ο κρητικός και ο ‘αγώνας’ του για επιβίωση στη μεγάλη ήπειρο», Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ερευνητής-Συγγραφέας: «Ο Γιάννης Καρδίτσης, ο συμπολεμιστής και καπετάνιος του Λάμπρου Κατσώνη από την Ιεράπετρα», Δρ. Θεοδώρα Πατρώνα, Εκπαιδευτικός: «Οι άγνωστοι γυναικείοι αγώνες για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας: H Μαρία Βαρδουλάκη και το ελληνοαμερικανικό μυθιστόρημα», Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, Μάρα Παναγιωτάκη, Εκπαιδευτικός: «Η προβολή του αγώνα για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) στον ομογενειακό τύπο: το περιοδικό και η εφημερίδα ‘ΑΤΛΑΝΤΙΣ’ στη Νέα Υόρκη», Δρ. Αντώνης Χουρδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Συζητώντας για τους προγόνους με τις νεολαίες της ομογένειας»

1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Λούης Τίκας 2016» Μονή Αρκαδίου – Μονή Αρσανίου 13,300m. Ώρα έναρξης 18:00

Πολιτιστική εκδήλωση Φορτέτσα: 21:00-11.00
«Οι Κρήτες του κόσμου χαιρετούν & τιμούν την Κρήτη!»
Βράβευση αθλητών, απονομή τιμητικών πλακετών, μουσική από τον Ψαραντώνη, ριζίτικα τραγούδια και κρητικοί χοροί από διάφορα συγκροτήματα εσωτερικού κι εξωτερικού.

Κυριακή 7 Αυγούστου
Δοξολογία στη Μονή Αρκαδίου
Ξενάγηση στη Μονή Αρκαδίου
Εγκαίνια «δωρεάς» του ΠΣΚ στην ανακαινισμένη Μονή Αρκαδίου
Λήξη συνεδρίου
* Κλειστή καταστατική συνέλευση του ΠΣΚ

Πηγή:Χανιώτικα νέα,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.