Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

12 Οκτωβρίου του 1944. Η απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα

Πριν 72 χρόνια σαν σήμερα εκκενώνεται η Ελληνική πρωτεύουσα από τα γερμανικά στρατεύματα και θεωρείται ως επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου.

Σε αντίθεση, πάντως, με τις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα δεν εορτάζεται η απελευθέρωση, αλλά η έναρξη του πολέμου (28η Οκτωβρίου 1940).

Την ημέρα αυτή της Απελευθέρωσης, ο Αθηναϊκός λαόςκαι ύστερα από 3,5 χρόνια κατοχής, παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών μαζί με τον κατοχικό (διορισμένο)
δήμαρχο στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.

Μια ώρα περίπου αργότερα, η ναζιστική σημαία κατέβηκε και από την Ακρόπολη. Καμπάνες ηχούσαν σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και η χαρά των Αθηναίων και των Πειραιωτών, ξεχύθηκε στους δρόμος, με τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν στα χέρια των Ελλήνων.

Η χαρά αυτή, δυστυχώς, κράτησε μόλις για 53 ημέρες, αφού τα "Δεκεμβριανά", έφεραν πάλι τα όπλα στους δρόμους της πρωτεύουσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.