Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Χάμπερμας: Η ανικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων έφερε τους δεξιούς λαϊκιστές

Ένας από τους πιο επιφανείς σύγχρονους φιλοσόφους, ο Γερμανός Γιούνκερ Χάμπερμας  κατακεραυνώνει τις εθνικές κυβερνήσεις και τις καθιστά προ των ευθυνών τους για την άνοδο των δεξιών λαϊκιστών.

«Ήταν η ανικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να συνεργαστούν στις Βρυξέλλες, η οποία καταρχάς επέτρεψε την ανάδυση των δεξιών λαϊκιστών» λέει χαρακτηριστικά σε συνέντυεξή του στη Die Zeit.

«Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η - υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κυβέρνησης- επιβληθείσα πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, η οποία δεν επέλυσε τη συνεχιζόμενη ακόμα οικονομική κρίση, αλλά επιτάχυνε τη διεύρυνση του χάσματος των εθνικών οικονομιών μεταξύ βορρά και νότου και διέσπασε βαθιά την Ευρώπη» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Σημαντικό δεν είναι το ερώτημα "υπέρ" ή "κατά" των Βρυξελλών, αλλά μόνο το "πως" μία συνεργασία πρέπει να προωθηθεί. Το να λες "συνεχίζουμε έτσι" με λαούς υπό δημοκρατική απαγόρευση / κηδεμονία, οι οποίοι ανακαλούνται στην τάξη μέσω οικονομικών κινήτρων, επισφραγίζει τη διάλυση» επεσήμανε.

Τόνισε δε, ότι «Εδώ να προσθέσω ακόμα δυο φράσεις κλειδιά: Θέλουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο προς το συμφέρον των μονοπωλίων ή θέλουμε μετά το Brexit και τον Τραμπ έναν ευρωπαϊκό πυρήνα ικανό να δρα σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή τα εθνικά μας κράτη από μόνα τους είναι πολύ αδύναμα να υπερασπιστούν τον ελεύθερο τρόπο ζωής μας και ο οποίος (ευρωπαϊκός πυρήνας) θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική διαμόρφωση ενός χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, ο οποίος έχει γίνει άγριος;» διερωτήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά της σύγχρονης φιλοσοφίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου