Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

ZEIT: Το μεγαλύτερο φορολογικό σκάνδαλο στην γερμανική ιστορία

Έρευνα της εφημερίδας "Die Zeit" και της εκπομπής ARD-Magazin Panorama αποκαλύπτει σκάνδαλο φοροδιαφυγής τραπεζών που φθάνει τα 31,8 δισ. Ευρώ, μέσω των αμφιλεγόμενων συναλλαγών Cum-Cum και Cum-Ex, οι οποίες εν τω μεταξύ έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία, οι μεν πρώτες το 2016 οι δε δεύτερες το 2012.


Οι συναλλαγές Cum-Cum επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας μετοχές σε μια (γερμανική εν προκειμένω) τράπεζα, και οι δεύτερες επιτρέπουν την επίτευξη ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος των μερισμάτων, δεδομένου ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο απ' ό,τι τα μερίσματα.  

 «Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» όπως λέει ο οικονομολογος Κρίστοφ Σπένγκελ, οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα της "Die Zeit" και του ARD. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ υπολόγισε ιστορικά τη ζημιά από το 2001 και κατέληξε το συμπέρασμα ότι το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 31,8 δισ. ευρώ από φόρους, οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν. 

Συγκεκριμένα, από τις συναλλαγές Cum-Cum το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 24,6 δισ. ευρώ και από τις συναλλαγές Cum-Ex κατά 7,2 δισ.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου