Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια: Το αθλητικό έπος της ελληνικής ομάδας στο μπάσκετ / ΒΙΝΤΕΟ

Ξεκινήσαμε με περίπατο κόντρα στην Ρουμανία του πολύ καλού σουτέρ Ερμουράκε και του ύψους 2.20 Κονσταντίν Πόπα, αλλά κανείς δεν περίμενε αυτό, που θα επακολουθούσε. Το ΣΕΦ άρχισε να γεμίζει σε κάθε ματς, ο Κώστας Πολίτης είχε την μπαγκέτα, ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Χριστοδούλου, ο Φασούλας και τα άλλα παιδιά έδιναν
τα πάντα μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, οι στιγμές ήταν μαγικές. Ιερά τέρατα του μπάσκετ υπέκυπταν στο ελληνικό πάθος, στην ελληνική ομοψυχία, στη κλάση και την «γαλανόλευκη» θέληση. Κάποια στιγμή μέσα στην διοργάνωση η Ισπανία μας είχε δώσει ηχηρό χαστούκι, κερδίζοντας μας άνετα, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν για καλό. Στον ημιτελικό λυγίσαμε τους Γιουγκοσλάβους του Ντράζεν Πέτροβιτς, του Ντίβατς και του Ράτζα, στον τελικό την επίσης τεράστια Σοβιετική Ενωση του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις (στη παράταση). Οι βολές του Αργύρη Καμπούρη, οι βολές της νίκης, έχουν μείνει στην ιστορία, αλλά στη κανονική διάρκεια του αγώνα είχαμε τις πιο κρίσιμες βολές. Αυτές με τις οποίες ισοφάρισε ο πάντα με «κρύο αίμα», Λιβέρης Ανδρίτσος.





Το 103-101 γράφτηκε στο ταμπλό του ΣΕΦ, αλλά και στις καρδιές των απανταχού Ελλήνων. Είπαμε: ο Ελληνας άρχισε να πιστεύει στις δυνάμεις του, ότι μπορεί να φθάσει εκεί, που μέχρι τότε δεν πίστευε ότι μπορεί να φθάσει. Το μπάσκετ άρχισε να απλώνεται από άκρη σε άκρη στη χώρα μας, την δεκαετία του ΄90 είχαμε τεράστια έκρηξη, σήμερα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός (αγωνιστικά τουλάχιστον) μας θυμίζουν τις παρενέργειες εκείνης της τρομερής επιτυχίας.
Ολη η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους εκείνη τη βραδιά, ήταν κάτι το φοβερό, κάτι, που οι πολύ πιο νέοι σε ηλικία δεν μπορούν να αντιληφθούν. Ηταν εποχή, που εκτός των άλλων είχαμε δύο τηλεοπτικά κανάλια, που ΝΒΑ έβλεπες στην τηλεόραση μία φορά στο τόσο, που ο κόσμος, ο άνθρωπος, ο Ελληνας ήταν πολύ διαφορετικός από τον σημερινό. Χωρίς ίντερνετ, facebook, selfie, τράπεζες, δάνεια και ένα σωρό άλλα, που έχουν κατακλύσει (μάλλον όχι ευχάριστα) τη καθημερινότητά μας.


Του Τόλη Κοτζιά (απόσπασμα) δημοσιεύτηκε στο sport-fm.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.