Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

H σοκολάτα ... ένα μικρό ιστορικό για το αγαπημένο επιδόρπιο (και όχι μόνο)


Στους 4,7 εκ τόνους έφθασε η παραγωγή κακάου στη σεζόν 2016/2017. Το 75,8% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από χώρες της Αφρικής, 16,1% από χώρες της Λατινικής Αμερικής και 8,1% από χώρες της Ασίας και Ωκεανίας.

Συγκεκριμένα την μεγαλύτερη παραγωγή έχει η Ακτή Ελεφαντοστού με 2010 τόνους και ακολουθούν η Γκάνα με 950, Ινδονησία με 290
Εκουαδόρ με 270 και Καμερούν με 240 τόνους.
11,5 κιλά σοκολάτα καταναλώνει μ.ο. ο κάθε γερμανός που αντιστοιχεί σε 115 πλάκες σοκολάτας που βρίσκουμε στην αγορά (100γρ). Αντίθετα στην Κίνα ο μ.ο. είναι 100 γρ ανά πολίτη, αν και και στην Κίνα παρατηρείται αύξηση τα τελευταία χρόνια.

2 εκ περίπου παιδιά εργάζονται στην παραγωγή κακάο
Παρότι αυξήθηκαν από το 2012 κατά 40% οι γεωργοί συνεχίζουν να απασχολούν παιδιά . Βέβαια το κέρδος δεν καταλήγει, όπως συνήθως, στους γεωργούς. Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Fairtrade καταλήγουν μόλις 6% από την τιμή της πώλησης στους ιδίους. Οι γεωργοί μπορούν να πουλούν μάξιμουμ κακάο που παράγουν μάξιμουμ από 5 στρέμματα οι έμποροι στη συνέχεια (και οι κυβερνήσεις) καθορίζουν τις τιμές.

Η σφραγίδα Fairtrade
Η οργάνωση υποστηρίζει καλύτερες συνθήκες εργασίας, απαγορεύει εκμετάλλευση παιδιών και ενισχύει την τη διαπραγματευτική θέση των γεωργών. Προωθεί εκπαίδευση και συνεργασίες στη διεθνή αγορά προκειμένου ο γεωργός να έχει καλύτερη θέση.
Εγγυάται στους γεωργούς μίνιμουμ τιμή πώλησης.

Είδη σοκολάτας
Η Αριάδνη Φωτοπούλου σε άρθρο της στο  www.minimarketmag.gr αναφέρεται στα είδη σοκολάτας όπου αναφέρει:

Για να ονομαστεί ένα προϊόν σοκολάτα, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, πρέπει να περιέχει βούτυρο κακάο, η αναλογία του οποίου διαφέρει ανάλογα με το είδος της σοκολάτας.

Όσον αφορά τη σύσταση της σοκολάτας, χονδρικά μπορούμε να πούμε ότι αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες σε ποσοστό γύρω στο 50 - 60% ενώ το υπόλοιπο 40% είναι κυρίως λίπος και ελάχιστη πρωτεΐνη.

Γενικά περιέχει διάφορους τύπους σκόνης κακάο και κακαομάζα που προέρχεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου. Και τα δυο συστατικά αυτά περιέχουν βούτυρο κακάο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και επουλωτικές του ιδιότητες.

Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στην σοκολάτα είναι στην ουσία σιτάλευρο, καλαμποκάλευρο και φυσικά ζάχαρη, ενώ οι σοκολάτες γάλακτος περιέχουν και λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος).
ίδη σοκολάτας

• Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter): Εκτός από βούτυρο κακάο, περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό από 35-40% έως 75% (σπανίως και παραπάνω). Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

• Κουβερτούρα: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.

• Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει, εκτός από βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.

• Λευκή σοκολάτα: Στα συστατικά της συγκαταλέγεται η ζάχαρη, πιθανώς γάλα, αλλά όχι κακαόμαζα. Στην Ελλάδα, η κατανάλωσή της είναι πολύ περιορισμένη. Με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν περιέχει καθόλου σοκολάτα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι φτιαγμένη από «βούτυρο του κακάο», δηλαδή πρακτικά μόνο φυτικό λίπος, γάλα, ζάχαρη και βανίλια. Στη χειρότερη περίπτωση περιέχει άλλα φυτικά βούτυρα και τεχνητά γευστικά πρόσθετα γεύσης κακάο. Δεν περιέχει επίσης κανένα από τα δραστικά φαρμακολογικά συστατικά της μαύρης σοκολάτας. Η λευκή σοκολάτα λοιπόν δεν είναι σοκολάτα, αλλά ένα κοινό γλυκό.

• Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα) ή γέμιση, όπως πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα κ.λπ.

• Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Τα συστατικά της σοκολάτας

• Φλαβονοειδή: Αντιοξειδωτικές ουσίες με δράση κατά της γήρανσης (δεν περιέχονται στη λευκή σοκολάτα).

• Βούτυρο κακάο: Έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες στο δέρμα.

• Μαγνήσιο: Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας. Τονώνει και βελτιώνει τη διάθεση.

• Καφεΐνη: Δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, ενώ παράλληλα τονώνει το δέρμα.

• Θεοβρωμίνη: Διεγείρει τον καρδιακό μυ και το νευρικό σύστημα. Βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη μαύρη σοκολάτα.

• Φαινυλαιθυλαμίνη: Προκαλεί καλή διάθεση.

Σοκολάτα και θερμίδες
Η Βασιλική Πυρογιάννη είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου είχε αναφερθεί σε άρθρο σε μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν δημοσιεύτηκαν  επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, όπου κατέληγε στο συμπέρσμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας μερικές φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 1/3. Η θετική αυτή σύνδεση πιθανολογείται ότι οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις δράσεις της σοκολάτας.

Όμως η διαιτολόγος επισημαίνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να ακολουθεί την έννοια του μέτρου! Η σοκολάτα που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο είναι πλούσια σε λιπαρά, και μάλιστα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία ως γνωστό σχετίζονται τόσο με την εμφάνιση παχυσαρκίας, όσο και με άλλες χρόνιες παθήσεις. Κι αν ένα μικρό σοκολατάκι, ακόμα και σε καθημερινή βάση, μπορεί να είναι και ευεργετικό, τι γίνεται αν φάμε όλο το σακουλάκι;
Κι αν σκέφτεστε ότι εσείς καταναλώνετε μόνο σοκολάτα υγείας και δεν σας «αγγίζουν» οι θερμίδες και τα λιπαρά της σοκολάτας γάλακτος, μάλλον θα πρέπει να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα μικρά γράμματα στην πίσω πλευρά της συσκευασίας, δηλαδή στη διατροφική ετικέτα. Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά μην ξεχνάτε ότι μια πλάκα σοκολάτας 100γρ έχει κατά μέσο όρο 500-550 θερμίδες!
 
Crash test θερμίδων με μια ματιά:
100 γραμμάρια σοκολάτας (μία πλάκα) παρέχει:
Σοκολάτα γάλακτος: 527 θερμίδες
Σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα: 540 θερμίδες
Σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια: 544 θερμίδες
Σοκολάτα γάλακτος με φράουλα/ μπανάνα: 545 θερμίδες
Σοκολάτα υγείας: 513 θερμίδες
Σοκολάτα υγείας με αμύγδαλα: 527 θερμίδες
Σοκολάτα υγείας με φουντούκια: 527 θερμίδες
Σοκολάτα με 70% κακάο: 544 θερμίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.