Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Die Tageszeitung: «Διαμάχη για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο- Αθήνα και Άγκυρα σε επιφυλακή»

TAZ. Die Tageszeitung

«Πολεμικά πλοία των δύο χωρών έχουν αντιπαραταχθεί στη Μεσόγειο. Και οι δύο πλευρές απειλούν να υπερασπιστούν τις εδαφικές αξιώσεις τους με τα όπλα»

Στο δημοσίευμα αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, τα ακόλουθα:

Σε μια περιοχή με πληθώρα κρίσεων,
απειλείται το ξέσπασμα μιας παλιάς διένεξης εκ νέου. Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμάχονται για κυριαρχικά δικαιώματα και τις λεγόμενες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, για τις οποίες θέλουν να έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τα υποτιθέμενα αποθέματα φυσικού αερίου. Για δύο ημέρες, πολεμικά πλοία των δύο χωρών έχουν αντιπαραταχθεί και απειλούν να χρησιμοποιήσουν πυρά.

Το κλίμα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι εθνικιστικά φορτισμένο σε εξαιρετικό βαθμό. Καμία πλευρά δεν θέλει να υποχωρήσει, ενώ η Ελλάδα ζητά άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα παράσχει τη στήριξη του στο μέλος της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

(…)
Ενώ ο ελληνικός λαός έχει την εντύπωση ότι επίκειται πόλεμος, ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan καθησυχάζει και κάνει προσφορές διαρκώς για διαπραγματεύσεις «για μια δίκαιη λύση». Ωστόσο, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί «τα δικαιώματά της στο έπακρο».

Η μπάλα επιστρέφει τώρα στη Merkel. Αν και η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα λεκτικά, κανένα μέλος της ΕΕ φυσικά δεν έχει την πρόθεση να εμπλακεί σε πόλεμο για την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ, του οποίου μέλη είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Σε προηγούμενες συγκρούσεις, οι ΗΠΑ φρόντιζαν, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μην ξεπεράσουν τα όρια, αλλά υπό τον Trump, δεν ισχύει αυτό πλέον. Τώρα, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει λίγο-πολύ μια δίκαιη ισορροπία συμφερόντων, ώστε να αποφευχθεί μια μοιραία στρατιωτική αντιπαράθεση στα νοτιο-ανατολικά σύνορά της

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλαδα υπερασπιζεται τα συνορα της. Απορω γιατι λεει το αρθρο πως και η Τουρκια το κανει αφου η Ελλαδα δεν επιδιωκει να παρει εδαφος απο τους Τουρκους. Και δηλαδη τι θελει ο Ερντογαν; Τι λυση να βρεθει δηλαδη; Υπαρχει οριοθετηση στον χαρτη. Μ αυτη την λογικη ας ερθει και ο Βουλγαρος να πει οτι διεκδικουμε κι εμεις ΑΟΖ και θελουμε και κανα 2 νησια αν περισσευουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.