Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

3.000 € ρίχνονται καθημερινά στο σιντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι στην Ρώμη

FOTO: DPA PICTURE ALLIANCE


Οι επισκέπτες στην Ρώμη αυξάνονται ραγδαία. Το 2000 ο αριθμός ήταν 7,5 εκ,  το 2014 αυξήθηκε σχεδόν κατά 80% φθάνοντας στα 13,4 εκ.Η Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) είναι το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο συντριβάνι της Ρώμης. Αυτό το εντυπωσιακό μνημείο δεσπόζει στη μικρή πλατεία Trevi που βρίσκεται στην περιοχή του Quirinale.
Ο θρύλος λέει ότι όποιος πετάξει ένα κέρμα στο νερό θα επιστρέψει στη Ρώμη εάν ακολουθήσει το τελετουργικό, να το πετάξει  πάνω από τον ώμο με την πλάτη γυρισμένη προς το νερό.
Όπως φαίνεται οι επισκέπτες γοητεύονται από το μύθο και έτσι συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο περίπου 3.000 € ημερησίως, χρήματα που μέχρι το 2006 ήταν στη διάθεση του καθενός» μέχρι που ο Δήμος αποφάσισε ότι  αποτελούν περιουσία του ίδιου του Δήμου. Όλα τα έσοδα πηγαίνουν από τότε στην φιλανθρωπική εταιρεία Caritas


Παράλληλα, ολόκληρο το 24ωρο υπάρχουν ειδικοί φρουροί που εξασφαλίζουν ότι τα χρήματα θα φτάσουν στον προορισμό τους.
Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το τέλος του Aqua Virgo, ενός υδραγωγείου που κατασκευάστηκε το 19 π.Χ., το οποίο φέρνει νερό από τις πηγές στο Salone (περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ρώμη) και παρέχει στα συντριβάνια της Ρώμης νερό.
Το 1732, ο Πάπας Κλήμης ο 12ος ανέθεσε στον Νικολά Σάλβι (Nicola Salvi) να δημιουργήσει ένα μεγάλο συντριβάνι στην πλατεία Τρέβι. Ένα προηγούμενο εγχείρημα να οικοδομηθεί το συντριβάνι κατόπιν σχεδίου του Μπερνίνι σταμάτησε έναν αιώνα νωρίτερα, μετά το θάνατο του Πάπα Ουρβανού του 8ου. Η κατασκευή του μνημειακού μπαρόκ σιντριβανιού ολοκληρώθηκε τελικά το 1762.

1957 Ο Νιξον FOTO: DPA PICTURE ALLIANCE

Η κεντρική φιγούρα του σιντριβανιού είναι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Η αναπαράσταση έχει τον Ποσειδώνα στα ηνία ενός άρματος σε σχήμα κελύφους, να έλκεται από δύο ιππόκαμπους. Κάθε ιππόκαμπος καθοδηγείται από ένα Τρίτωνα. Ένα από τα άλογα είναι ήρεμο και υπάκουο, και το άλλο ανήσυχο. Οι συμπεριφορές τους συμβολίζουν τις διακυμάνσεις στις διαθέσεις της θάλασσας.
Από την αριστερή πλευρά του Ποσειδώνα είναι ένα άγαλμα που εκπροσωπεί την αφθονία, και στα δεξιά ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει την υγιεινή. Πάνω από τα γλυπτά βρίσκονται τα ανάγλυφα, με ένα εξ αυτών να απεικονίζει τον Αγρίππα, το στρατηγό που έχτισε το υδραγωγείο. Το νερό στο κάτω μέρος του σιντριβανιού αντιπροσωπεύει τη θάλασσα.
Πηγή: travelbook.de, taxidologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.