Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ολόκληρη η διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ ΒΒ στο Υπουργείο Παιδείας

Δημοσιεύουμε όπως μας κοινοποιήθηκε την διαμαρτυρία της Ε.Λ.Μ.Ε Βάδης Βυρτεμβέργης για την σύνταξη
των  προσωρινών αξιολογικών πινάκων των προς απόσπαση εκπαιδευτικών στο  εξωτερικό για σχολικό έτος 2016-2017

 Ως Ε.Λ.Μ.Ε Βάδης Βυρτεμβέργης διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας  για τον τρόπο σύνταξης των προσωρινών αξιολογικών πινάκων των προς απόσπαση για το σχολικό έτος 2016-2017, όπως αυτοί ανακοινώθηκαν  στις 13-07-2016   με  αρ. ΑΔΑ: 6ΝΟΤ4653ΠΣ-ΤΜΙ.
Πριν όμως αναφερθούμε στους λόγους που καθιστούν τον τρόπο σύνταξης των προσωρινών αξιολογικών πινάκων παράτυπο και αντίθετο με τις ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις , θεωρούμε απαραίτητο να σκιαγραφήσουμε έστω και αδρομερώς το τι προηγήθηκε της σύνταξής τους.
Στις  29 Μαρτίου 2016 κοινοποιήθηκε στους εκπαιδευτικούς από τα Γραφεία  Εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση στο εξωτερικό με την οποία κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί  να καταθέσουν  αίτηση για απόσπαση.
Στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με αρ. Φ.821/51882/H2/29-03-2016 (ΑΔΑ:7ΒΒΣ4653ΠΣ-ΛΓΔ), η οποία βασίζεται στην υπ. αρ. Φ.821/1786Α/109053/Ζ1/18-9-2012 (ΦΕΚ 2622 τ.Β΄/25-09-2012)  Υπουργική Απόφαση , ορίζονται με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό οι όροι και τα κριτήρια  με τα οποία συντάσσονται  οι πίνακες των προς απόσπαση εκπαιδευτικών.
Κι ενώ υποβλήθηκαν οι αιτήσεις με καταληκτική ημερομηνία τη  14η  Απριλίου 2016 και η διαδικασία είναι  σε εξέλιξη και ύστερα από τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον Υφυπουργό Παιδείας , κ. Πελεγρίνη , υπεύθυνο για τα θέματα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης  κατά τις συνομιλίες  του με εκπροσώπους του συνδικαλιστικού μας οργάνου , η τελευταία μάλιστα συνάντηση με τον Υφυπουργό πραγματοποιήθηκε  στις 10-07-2016 κατά την επίσκεψή του στο Μόναχο, όσο και από τους συνεργάτες του και τη ΔΙ.ΠΟ.ΔΕ ότι δεν θα μας αιφνιδιάσουν και ότι οι αποσπάσεις θα γίνουν με βάση τις προαναφερθείσες Υπουργικές Αποφάσεις  με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι τους   σχετικά με την σύνταξη  των πινάκων.
Παρόλο λοιπόν  που ορίζεται με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό στις εν λόγω Υ.Α ότι με βάση τα μοριοδοτούμενα στοιχεία και με αξιολογική σειρά
 «Οι εκπαιδευτικοί κατατάσσονται σε δύο (2) πίνακες επιλογής Α χωρίς επιμίσθιο και Β με  επιμίσθιο κατά χώρα, γλώσσα και κλάδο, με βάση το συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν. Η επιλογή από τον πίνακα Β (απόσπαση με επιμίσθιο) πραγματοποιείται μετά από εξάντληση του πίνακα Α (απόσπαση χωρίς επιμίσθιο) »,
αυθαίρετα και παράτυπα υπογράφεται  από το Υπουργείο Παιδείας, κ.Φίλη  στις 13-07-2016  με αρ.ΑΔΑ: 6ΝΟΤ4653ΠΣ-ΤΜΙ η σύνταξη των πινάκων με τον ακόλουθο τρόπο:

Α. Η σύνταξη των προσωρινών και τελικών αξιολογικών πινάκων θα γίνει ως εξής:

ΒΑΣΙΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ* ΜΕΧΡΙ 5 ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ  
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ** ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ΜΕΧΡΙ 5 ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ (με μηδενικά ή λιγότερα από 5 έτη απόσπασης στο εξωτερικό)
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΜΕ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ (με μηδενικά ή λιγότερα από 5 έτη απόσπασης στο εξωτερικό)
ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΕΡΑΝ 5ΕΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΠΕΡΑΝ 5ΕΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ


*Βασικός με τη γλώσσα/γλώσσες της χώρας απόσπασης
**Εναλλακτικός με μία (1) από τις τρεις (3) εναλλακτικές γλώσσες (Αγγλικά-Γαλλικά-Γερμανικά), όταν αυτή/αυτές δεν είναι η γλώσσα/γλώσσες της χώρας απόσπασης
Η επιλογή των προς απόσπαση εκπαιδευτικών θα γίνει ως ανωτέρω, δηλαδή πίνακες Α1, Α2, πίνακες Β1, Β2 και κατόπιν οι πίνακες πέραν της 5ετίας (Πίνακας 1 και Πίνακας 2).

Β. Επιπλέον, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθ. 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1740/Β/15-6- 2016), σε ό, τι αφορά τους υποψήφιους προς απόσπαση εκπαιδευτικούς στις εκπαιδευτικές μονάδες της περιοχής ευθύνης Μονάχου-Νυρεμβέργης (Δημοτικά και Γυμνάσια), πλην του Γραφείου Στουτγάρδης, η επιλογή των προς απόσπαση εκπαιδευτικών θα γίνει ως ακολούθως:

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ (με μηδενικά ή λιγότερα από 5 έτη απόσπασης στο εξωτερικό)
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΜΕ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ (με μηδενικά ή λιγότερα από 5 έτη απόσπασης στο εξωτερικό)
ΒΑΣΙΚΟΣ* ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ* ΜΕΧΡΙ 5 ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ  
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ** ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ΜΕΧΡΙ 5 ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΕΡΑΝ 5ΕΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΠΕΡΑΝ 5ΕΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ

Είναι προφανές ότι με τον τρόπο που καταρτίζονται οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες:  
α. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες έγινε η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να αλλάζουν οι όροι της προκήρυξης ,να αιφνιδιάζονται οι εκπαιδευτικοί παρά τις διαβεβαιώσεις  του Υπουργείου για το αντίθετο και να οδηγούνται σε πλήρη αδιέξοδο, καθώς λόγω και της ελλιπούς και συγκεχυμένης πληροφόρησης από τη ΔΙ.ΠΟ.ΔΕ να μην γνωρίζουν εν μέσω θέρους ποιο θα είναι το εργασιακό τους μέλλον.
β. Δημιουργούνται χωριστοί πίνακες για πριν και μετά την πενταετία για τους προς απόσπαση εκπαιδευτικούς  χωρίς αυτό να αναφέρεται στις Υ.Α
γ. Προηγούνται των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών πέραν της πενταετίας οι αποσπάσεις  με επιμίσθιο σε αντίθεση με όσα ορίζουν οι Υ.Α. Αυτό ισχύει και για το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης,  περιοχή Στουτγάρδης ,παρόλο που δεν προβλέπεται επιχορήγηση από τις Γερμανικές Αρχές για την κάλυψη των επιμισθίων. Για το λόγο αυτό στο εν λόγω κρατίδιο  τα επιμίσθια των εκπαιδευτικών θα πρέπει να καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από το Υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται άσκοπα ο κρατικός προϋπολογισμός σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας.

Θα θέλαμε ακόμα να αναφέρουμε ότι:
α. Η υπ’ αριθ. 2/12870/ΔΕΠ/29-3-2016 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1740/Β/15-6- 2016), η οποία ελήφθη υπόψη  για τη σύνταξη των πινάκων  ορίζει μόνο το ύψος του επιμισθίου ,το ειδικό επίδομα και τους δικαιούχους αυτών κι όχι τον τρόπο σύνταξης  των πινάκων των  προς απόσπαση   εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, ούτε και ότι προηγούνται οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών με επιμίσθιο έναντι αυτών χωρίς επιμίσθιο.
β.  Στην κατάταξή  όλων  των προς απόσπαση εκπαιδευτικών στους αξιολογικούς πίνακες δεν λαμβάνονται υπόψη τα έτη υπηρεσίας τους  στο εξωτερικό και ούτε προβλέπεται μοριοδότηση αυτής. Κατά συνέπεια όλοι οι ενδιαφερόμενοι  προς απόσπαση εκπαιδευτικοί  αξιολογούνται με τα ίδια  κριτήρια, γεγονός που δεν δικαιολογεί την ύπαρξη χωριστών πινάκων πριν και μετά την πενταετία.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε  :
1ο Να  μας δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση  με αριθμό ΦΕΚ τόσο από τον Υπουργό Παιδείας , κ.Φίλη, ο οποίος υπογράφει τους εν λόγω πίνακες ή από τον κ. Πελεγρίνη , αρμόδιο Υφυπουργό για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, όσο και από  τη ΔΙ.ΠΟ.ΔΕ για το νόμο και την  Υπουργική Απόφαση που  έλαβαν υπόψη  έτσι ώστε
α) να συνταχθούν κατά αυτόν το τρόπο οι πίνακες  και να υπάρξουν χωριστοί πίνακες για τους εκπαιδευτικούς πριν και μετά την πενταετία
β) να προηγούνται οι πίνακες με επιμίσθιο  
γ) σε μία διαδικασία εν εξελίξει ξαφνικά να αλλάζουν οι όροι.
Ζητούμε επίσης :
2ο Την ανάκληση των προσωρινών αξιολογικών πινάκων για το Συντονιστικό Γραφείο Μονάχου
3ο Την έκδοση νέου αξιολογικού πίνακα και την κατάταξη των εκπαιδευτικών που αιτούνται απόσπασης χωρίς επιμίσθιο ανεξάρτητα από τα χρόνια απόσπασή τους στο εξωτερικό στον Πίνακα Α χωρίς επιμίσθιο ανάλογα με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει κατά την αξιολογική διαδικασία (ΠΙΝΑΚΑΣ Α, Βασικός με επαρκή γνώση των υποψηφίων της επίσημης γλώσσας  ή Εναλλακτικός  με επαρκή γνώση σε εναλλακτική γλώσσα )
4ο  Να προηγηθούν οι αποσπάσεις  χωρίς επιμίσθιο,  ΠΙΝΑΚΑΣ Α  και μετά την εξάντλησή του να ακολουθήσουν οι αποσπάσεις από τον ΠΙΝΑΚΑ Β, με επιμίσθιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις  υπ’ αριθμ. Φ.821/1786Α/109053/Ζ1/18-9-2012 (ΦΕΚ 2622 τ.Β΄/25-09-2012) και Φ.821/51882/Η2/29-3-2016 Υπουργικές Αποφάσεις.
Κλείνοντας ζητούμε και ευελπιστούμε για το αυτονόητο, δηλαδή  την τήρηση των υπουργικών αποφάσεων ,οι οποίες έχουν συνταχθεί με  βάση τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Ειδάλλως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  παραμένει έκθετη και ηθικά απέναντι στον εκπαιδευτικό κόσμο για τους προαναφερθέντες λόγους  και νομικά απέναντι στο Κράτος Δικαίου που επικαλείται ότι θέλει να διασφαλίσει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
ΤΗΣ ΕΛΜΕ
ΒΑΔΗΣ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΖΗΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.