Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Βραβευμένος "Οδηγός του Πολίτη" της Περιφέρειας Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου έφτιαξε μια βραβευμένη –σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εφαρμογή για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών χωρίς να ξοδέψει χρήματα.

Η διάκριση – το βραβείο «Καλής Πρακτικής»- αφορούσε τη δημιουργία και λειτουργία ενός Οδηγού του Πολίτη. Η σχετική διαδικασία έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού με τίτλο «Ο δημόσιος τομέας ως εταίρος για μια καλύτερη κοινωνία» και με διοργανωτή το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (European Institute of Public Administration – EIPA), το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει έδρα το Μaastricht της Ολλανδίας.
Η βράβευση αυτή αποτελεί κορυφαία διάκριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς ο εν λόγω διαγωνισμός είναι ο πιο σημαντικός για έργα του δημοσίου τομέα και έχει ως στόχο να αναδείξει τις πιο καινοτόμες, αποτελεσματικές και αποδοτικές δράσεις ή έργα, τα οποία αποτελούν καλό παράδειγμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ευρύτερα για όλες τις χώρες του κόσμου. Στον φετινό διαγωνισμό έγιναν αποδεκτά για αξιολόγηση συνολικά 266 έργα και δράσεις από 36 ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Διακρίθηκαν συνολικά, ως «καλές πρακτικές» 64 έργα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.politis.gov.gr που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία αλλά και σε διαρκή ανανέωση και αναβάθμιση των εργαλείων και των υπηρεσιών της, φιλοδοξεί –όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της- «να αποτελέσει ένα εργαλείο πληροφόρησης προς τον πολίτη».

Η πλατφόρμα του Οδηγού δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τη δουλειά δημοσίων υπαλλήλων πολλές φορές εκτός ωραρίου εργασίας, με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, με αποτέλεσμα το μηδενικό κόστος υλοποίησης, φιλοξενίας και συντήρησής του.

Ο Οδηγός του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου μπορεί να λειτουργήσει και ως πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας καθώς πολλές από τις διοικητικές διαδικασίες είναι κοινές.

Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ευθύνη της υλοποίησης και τον συντονισμό της ομάδας είχε ο Αλέξανδρος Γέροντας, προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής της Π.Ε. Πρέβεζας, της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ τη σχεδίαση και τεχνική υποστήριξη του δικτυακού τόπου ανέλαβε ο Νικόλαος Ντέμος, προϊστάμενος του Τμήματος «Σχεδίαση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τον πολίτη» της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Ομάδα υπαλλήλων ανέλαβε την καταχώριση των πληροφοριών αλλά και την ανανέωση τους σε διαρκή και μόνιμη βάση. 


πηγη: Πρώτο Θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.