Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Διαδικτυακό έλεγχο ασφαλείας για πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.

Τουρίστες και επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Ευρώπη θα πρέπει να ολοκληρώνουν έναν online έλεγχο ασφαλείας πριν φθάσουν στην ΕΕ.

Αφορά τον έλεγχο σε ξένους περίπου 60 χωρών που δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ένωσης (που μπορούν να επισκέπονται τον χώρο Σένγκεν της Ευρώπης).


Το διαδικτυακό σύστημα, που αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, θα ελέγχει τα έγγραφα ταυτότητας των προσώπων και τα στοιχεία της κατοικίας τους διασταυρώνοντάς τα με πολλές ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων σχετικών με την ασφάλεια και τα εγκλήματα. 

Με το πρόγραμμα αυτό θα αντιμετωπιστούν επίσης οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια για την επέκταση, μέσα στα ερχόμενα χρόνια, των ταξιδιών χωρίς βίζα σε δύο μεγάλους γείτονες της Ευρώπης, την Τουρκία και την Ουκρανία, ενώ θα εφαρμοστεί αμέσως όσον αφορά πρόσωπα από κράτη στα Βαλκάνια που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Αλβανία και η Σερβία.

Το σύστημα, που είναι γνωστό ως ETIAS και είναι παρόμοιο με το αμερικανικό σύστημα ESTA, θα παρέχει στους περισσότερους ταξιδιώτες μέσα σε μερικά λεπτά πενταετή άδεια για πολλαπλά ταξίδια. Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι μπορεί να είναι έτοιμο και να λειτουργεί μετά την έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.

Πηγή: Spiegel, ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.