Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Γερμανία: Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την μερική απασχόληση (Teilzeitarbeit)

Η Υπουργός Εργασίας, Andrea Nahles, κατέθεσε σχέδιο νόμου για την «μερική απασχόληση» το οποίο θα επεξεργαστούν και τα συναρμόδια Υπουργεία και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Το σχέδιο νόμου έρχεται να εκπληρώσει ένα μόνιμο αίτημα των εργατικών συνδικάτων που θέλει ο εργαζόμενος να έχει το δικαίωμα να ορίζει χρονικά την  μερική απασχόληση.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά
Εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο (8ωρο) που για διάφορους λόγους (παιδιά, μετεκπαίδευση) αποφασίζουν να περάσουν, σε συνεννόηση με τον εργοδότη, στο Status της μερικής απασχόλησης (λιγότερες ώρες εργασίας) να έχουν το δικαίωμα και η συμφωνία αυτή να είναι ορισμένου χρόνου. Να μπορούν δηλαδή να επιστρέψουν μετά από συγκεκριμένο χρόνο στο προηγούμενο Status.
Με τη ισχύουσα νομοθεσία ο εργαζόμενος πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει γι αυτόν ελεύθερη θέση και ότι για τη συγκεκριμένη θέση διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα.

Βέβαια το σχέδιο νόμου θέτει προϋποθέσεις, όπως:

Στην επιχείρηση να εργάζονται πάνω από 15 εργαζόμενοι
Η σχέση εργασίας πρέπει να υπάρχει ήδη 6 μήνες πριν
Την αίτηση των εργαζομένων για να μεταφερθούν σε πλήρες ωράριο απασχόλησης

Αντιδράσεις από τους εργοδότες
Ο πρόεδρος του συνδέσμου εργοδοτών, Ingo Krame,r πάντως δήλωσε αντίθετος με το σχέδιο νόμου. «Μια χώρα που θέλει και στο μέλλον να παίζει σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας στο Champions League δεν πρέπει να στηρίζεται σε κανόνες του προηγούμενου αιώνα»

Πηγή: Spiegel, ARD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.