Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσκληση της Ορθ. Μητρόπολης Γερμανίας στην συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από 90 μουσικούς και 60 μέλη χορωδίας, θα δώσει μία συναυλία στο Μόναχο με θέμα: „Συναυλία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης“

Η συναυλία θα λάβει χώρα στην αίθουσα Herkulessaal των ανακτόρων Μονάχου και χρηματοδοτείται κυρίως από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τη στήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Εβραικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. 

Στις 6 Μαρτίου 1943 άρχισαν οι πρώτες προδιαγραφές για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης από το ναζιστικό καθεστώς και στις 15 Μαρτίου 1943 ακολούθησε η συστηματική αναγκαστική απέλαση των Εβραίων από τη
Θεσσαλονίκη και μεταφορά τους στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.

Από τους 46.091 Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μόλις 1950 επέζησαν και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα ποσοστό 4%. Μέσα σε λίγα χρόνια αφανίστηκε η μεγαλύτερη σαφαρδική εβραική κοινότητα της Ευρώπης και μια πολιτιστική ζωή 500 ετών στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πολλοί Έλληνες και ιδιαίτερα η εκκλησιαστική ηγεσία προσπάθησαν να σώσουν τους Εβραίους από τη ναζιστική θηριωδία. Ένα πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο οποίος προμήθευσε τούς Εβραίους με πλαστά πιστοποιητικά ορθόδοξης βάπτισης, για να εξαπατήσει τους ναζιστές. Επίσης ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός υπέγραψε μαζί με 27 κορυφαία στελέχη της ελληνικής κοινωνίας μια αιχμηρή επιστολή στην οποία τονίζει τον αδιάλυτο δεσμό Ελλήνων και Εβραίων και αποκαλούσε του Εβραίους ΕΛΛΗΝΕΣ. Η επιστολή αυτή είναι μοναδική ως προς τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο, το ύφος και τον σκοπό, σ΄όλη την τότε ναζιστικοκρατούμενη Ευρώπη.

Η συναυλία Μνήμης έχει σκοπό να θυμίσει τη τραγική ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη ναζιστική περίοδο και να κάνει γνωστό αυτό το Ολοκαύτωμα στη βαυαρική κοινωνία.

Εμείς, οι Έλληνες του Μονάχου, συνδεόμαστε με την Εβραική Κοινότητα Μονάχου και συμμετέχουμε στη τραγική τους ιστορία και για το λόγο ότι και εμείς ζήσαμε, ως Έλληνες στην ιστορία μας, απελάσεις και γενοκτονίες και είχαμε ανάλογη εμπειρία ζωής. 

Στη συναυλία θα παιχθούν έργα Εβραίων και Ελλήνων συνθετών και η 3. Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη. Εισιτήρια προπωλούνται στο γραφείο www.muenchenticket.de

Όλοι οι Έλληνες και βαυαροί φιλέλληνες είναι εγκάρδια 
προσκεκλημένοι να παρευρεθούμε στη συναυλία.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία



Απόστολος Μαλαμούσης 
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.