Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Γερμανία: Τι προβλέπει το σύνταγμα μετά το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Γερμανία το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης μετά την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις των φιλελευθέρων FDP.

Την ευθύνη πλέον την έχει ο Πρόεδρος της Γερμανίας Στάινμαγιερ ο οποίος με σημερινή του δημόσια τοποθέτηση τάχθηκε ενάντια σε νέες εκλογές και υπερασπίστηκε το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα
Βουλή.

Ποια είναι η συνέχεια και τι προβλέπει το σύνταγμα;

Α) Ο μοναδικός (ρεαλιστικός) σχηματισμός κυβέρνησης με πλειοψηφία εδρών στη Βουλή είναι CDU/CSU και SPD. Το SPD όμως και σήμερα επιμένει ότι ο λαός το καταψήφισε και δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση.

Β) Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας.
CDU/CSU/Gruenen ή CDU/CSU/FDP. Στην πρώτη περίπτωση λείπουν 42 έδρες για την πλειοψηφία στην δεύτερη 29. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε σημερινή της συνέντευξη η Μερκελ δήλωσε αντίθετη σε κυβερνήσεις μειοψηφίας.
Επίσης το δικό του συμβολισμό έχει το γεγονός ότι ποτέ στην ΟΔΓ δεν υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Γ) Εκλογές. Πριν την προκήρυξη εκλογών πρέπει να εκλεγεί Καγκελάριος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει το πρόσωπο το οποίο πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφων στη Βουλή. Αν δεν το κατορθώσει, η Βουλή οφείλει μέσα σε δυο βδομάδες (σε όσες ψηφοφορίες θέλει) να εκλέξει Καγκελάριο και πάλι με το 50%+1).

Αν και στις δυο εβδομάδες δεν επιτευχθεί πάλι ο στόχος τότε στην τρίτη φάση αρκεί η σχετική πλειοψηφία μεταξύ των υποψηφίων. Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει το χρίσμα του Καγκελαρίου για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ή διαλύει τη Βουλή και προκηρύσει εκλογές που πρέπει να γίνουν μέσα σε 60 ημέρες.

Δημοσκόπηση του Politbarometer για λογαριασμό του ZDF

64% λυπάται για το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης ενώ το 21% το θεωρεί καλό. 
Την ευθύνη της αποτυχίας την μοιράζουν οι πολίτες με 55% στους φιλελεύθερους, 39% στους Πράσινους και 34% στα κόμματα CDU/CSU (υπήρχε δυνατότητα πολλαπλής απάντησης).

Εκλογές θέλει το 51% ενώ αντίθετο δηλώνει το 43%. 
48% δηλώνει υπέρ σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ CDU/SPD ενώ αντίθετο είναι το 46%
Μόνο 30% είναι υπέρ σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας ενώ αντίθετο δηλώνει το 64%

Κερδισμένοι οι ακροδεξιοί σε περίπτωση εκλογών
Αυτό πιστεύει το 40%, από 16% πιστεύουν ότι κερδισμένοι θα βγουν CDU + SPD και 8% ότι από τις εξελίξεις θα βγει κερδισμένο το FDP.

Στην ερώτηση ποιος θα είναι ο "χαμένος" σε περίπτωση που γίνουν εκλογές το 39% πιστεύει ότι θα είναι το CDU/CSU, 24% το FDP, 9% το SPD όπως και AfD και 8% οι  Grünen.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.