Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018

Παγκόσμια συνέλευση απόδημων Κρητών και τριήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα

Η ετήσια γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 στο  «Σπίτι Πολιτισμού», Ρέθυμνο. 

Από την προηγούμενη μέρα όμως, δηλ. 3 Αυγούστου θα ξεκινήσουν παράλληες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους συνέδρους και φίλους του Συμβουλίου.

Παρακάτω αναλυτικά η ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης αλλά και το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Συνέλευση
10.00πμ  Προσέλευση & Εγγραφές Μελών Οργανισμών, Διαπίστευση Αντιπρόσωπων, Πληρωμή Συνδρομών
11.00πμ Καλωσόρισμα: Πρόεδρος Π.Σ.Κ. & Εκκλησιαστικές Αρχές
Χαιρετισμοί: Εκπρόσωποι Πολιτικών Αρχών κ.λπ.
12.00μμ Κεντρική Ομιλία: Α) Πρόεδρος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Δρ. Μωϋσής Μυλωνάς και Β) Πρόεδρος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Γεώργιος Αεράκης «Οι φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: Ο εθελοντισμός σε νέα βάση»
1.00μμ Διάλειμμα (αποχώρηση επισήμων)
1.30μμ Έναρξη Γενικής Συνέλευσης

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

(α) Επίσημη αναγνώριση αντιπροσώπων των Ομοσπονδιών
(β) Εκλογή Προέδρου & Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης
(γ) Αναφορά Προέδρου Π.Σ.Κ.
(δ) Αναφορά Ταμία Π.Σ.Κ.
(ε) Αναφορά Ελεγκτικής Επιτροπής
(ζ) Ελεύθερα Θέματα (Σύμφωνα με την παράγραφο 7, άρθρο 12 του καταστατικού)
3.00μ.μ. Νομιμοποίηση αντιπροσώπων: Λήξη χρόνου κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών & τακτοποίησης οικονομικών υποχρεώσεων

ΛΗΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΗΤΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙ, TA ΖΩΝΙΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΝΑ!


Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Αναχώρηση από τα Χανιά και το Ηράκλειο για το σπήλαιο Μελιδονίου, κατοικημένο από τον προϊστορικό άνθρωπο, αφιερωμένο στο μεγαλονησιώτη φύλακα της Κρήτης, τον Τάλω, αλλά και τον Ταλαίο Ερμή. Κυρίως, όμως, γνωστό από τη θυσία 370 άμαχων και 30 στρατιωτών που ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός με αρχηγό τον Χουσεΐν Μπέη έπνιξε στο σπήλαιο ανάβοντας εύφλεκτα υλικά. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει ξενάγηση στο χώρο και θα  προσφερθεί καφές.
Ακολουθεί επίσκεψη στο Reptisland, ένα από τα καλύτερα «πάρκα» ερπετών (--και όχι μόνο!) στην Ελλάδα. Ξενάγηση στο χώρο και αναχώρηση για το σπήλαιο των Ζωνιανών, του Σφεντόνη την τρύπα όπως ονομάζεται από το Χαΐνη Σφεντόνη που το χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο.
Ας αφήσουμε να μας οδηγήσει η νεράιδα που φίλησε ο βοσκός θαμπωμένος από την ομορφιά της! Στα Ζωνιανά θα δούμε και το μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα του Ποταμιάνου. 87 φιγούρες με αναπαραστάσεις από την πολύπαθη ιστορία της Μεγαλονήσου.
Η επιστροφή μας φέρνει στο σπίτι του βοσκού στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σ’ ένα μιτάτο στην Κράνα, όπου ο Παπάς Κόκκινος θα μας δείξει την τέχνη του τυροκόμου και το περβόλι με τα λαχανικά. Εδώ μπορείτε να κόψετε οι ίδιοι τη σαλάτα που επιθυμείτε και να συμμετέχετε στην παραδοσιακή τέχνη της τοπικής κουζίνας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ-ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Oι Εκδόσεις Ίτανος με οργάνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και τη συγγραφέα Μαρία Καριωτάκη προσκαλούν τους μικρούς και μεγάλους απόδημους Κρήτες στο μιούζικαλ «Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική… σαν παραμύθι», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο, στις 4 Αυγούστου στις 9:00 στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις».

Μετά την πολύ επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση της «Μουσικής ορθογραφίας» τον Σεπτέμβριο του 2014, βασισμένη στο πρώτο βιβλίο της σειράς, η κυρία Σιντορέ επιστρέφει με 10 υπέροχες ιστορίες και 8 τραγούδια από αγαπημένους ερμηνευτές (Πάνος Μουζουράκης, Γιάννης Σαββιδάκης κ. ά.), όπου τα μέρη του λόγου, τα σημεία στίξης, οι χρόνοι των ρημάτων και άλλα στοιχεία γραμματικής ζωντανεύουν, αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και γίνονται ζωάκια ή παιδιά της διπλανής πόρτας. Μέσα από την εναλλακτική παρουσίαση της ελληνικής γλώσσας οι παρευρισκόμενοι θα χαλαρώσουν, θα διασκεδάσουν, ενώ παράλληλα θα πλησιάσουν τον πολιτισμό μας όπως αυτός μεταφέρεται μέσα από τη γλώσσα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Την Κυριακή 5 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης στις 10 το πρωί, για 2 ομάδες, στα ελληνικά και στα αγγλικά.  Στη συνέχεια, η Ιtanosconcept σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις Εκδόσεις Ίτανος θα παρουσιάσουν μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου «Ταξίδι στην Κρήτη».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα γίνει από τη συγγραφέα Μαρία Ρουσοχατζάκη ενώ θα πλαισιώνεται με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από το παιδικό τμήμα Κρητικών Χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη με υπεύθυνους διδασκαλίας τον Κώστα και την Ελένη Φαραζάκη. Σκοπός της εκδήλωσης είναι οι απόδημοι Κρήτες να πλησιάσουν γνωστά και άγνωστα μέρη της Κρήτης, αλλά και να αισθανθούν την παράδοση και τον πολιτισμό που πηγάζει τόσο από τη φιλοξενία όσο και από τα ήθη και έθιμα του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου