Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Νέοι νόμοι και αλλαγές που θα ισχύουν το 2019 στη Γερμανία


Νέα υποχρέωση επιδότησης του εργοδότη επί του προγράμματος της συμπληρωματικής σύνταξης γήρατος
Οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης (betrieblichen Altersvorsorge) επωφελούνται από την υποχρέωση των εργοδοτών να επιδοτούν τη σύμβαση  (ισχύει για συμβάσεις από την 1η Ιανουαρίου). Το ποσό  του μισθού που οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν στο πρόγραμμα είναι
απαλλαγμένο από τις εισφορές στα κοινωνικά ταμεία, και μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο,  και από την φορολόγηση του εισοδήματος.

Βελτιωμένες υπηρεσίες σε άτομα που χρειάζονται φροντίδα
Οι άνθρωποι που χρειάζονται φροντίδα και οι συγγενείς τους μπορούν να βασιστούν σε μια σειρά παροχών το 2019 που βελτιώνουν τη φροντίδα  Έτσι, για μεταφορά με ταξί στο γιατρό, σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξει στο μέλλον αυτόματη άδεια από τον ασφαλιστικό φορέα υγείας.
Επίσης, προβλέπεται διευκόλυνση στους εργαζόμενους οι οποίοι για λόγους περίθαλψης συγγενών έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας να επιστρέψουν στον αρχικό αριθμό ωρών. Ωστόσο, η συνεισφορά στο ταμείο περίθαλψης αυξάνεται κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,05% του μεικτού εισοδήματος.

Το 2019 και η προστασία του περιβάλλοντος
Αν ο εργοδότης καταβάλλει δωρεάν ή μειωμένο εισιτήριο για λεωφορεία και τρένα, η εξοικονόμηση κόστους γι αυτόν δεν θα φορολογείται πλέον.
Εάν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ένα νέο ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο ιδιωτικά θα φορολογείται μόνο με το μισό του χρηματικού οφέλους. Επίσης, η εφορία δεν θα φορολογεί την ιδιωτική χρήση του υπηρεσιακού ποδηλάτου  ή του ηλεκτρονικού ποδηλάτου


Η ελάχιστη συμμετοχή στο ταμείο υγειονομικής ασφάλισης μειώνεται
Μέχρι στιγμής, οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας έχουν θέσει ένα πλασματικό μηνιαίο μισθό για αυτοαπασχολούμενους χαμηλής απόδοσης, αναφέρει ο «Berliner Kurier». Και αυτό ανεξάρτητα από το πραγματικό εισόδημα. Αυτός ο πλασματικός μισθός ήταν μέχρι τώρα 2.284 ευρώ.

Ωστόσο, το 2019 θα μειωθεί σε 1.038,33 ευρώ. Έτσι, ενώ αυτοαπασχολούμενοι μικρών επιχειρήσεων έπρεπε να πληρώσουν μηνιαία περίπου 340 ευρώ με τη μεταβολή το ποσό θα μειωθεί στα περίπου 171 ευρώ το μήνα.

Αλλαγές στις χρεώσεις τηλεφώνου και SMS
Πιθανώς στα μέσα Μαΐου, η ΕΕ θα θέσει όριο σε τηλεφωνήματα από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα σε άλλες χώρες της ΕΕ: ​​Η κλήση ενός λεπτού μπορεί να κοστίσει το ανώτερο 19 σεντς. Ένα μήνυμα κειμένου (sms) θα μπορεί να χρεωθεί το πολύ με 6 σεντ


Νέος ελάχιστος μισθός για Minijober
Ακόμη και για τους εργαζόμενους των εργασιών αυτών ισχύει ο νέος ελάχιστος μισθός των 9,19 ανά ώρα. Ωστόσο, επειδή το όριο εισοδήματος για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας εξακολουθεί να είναι 450 ευρώ, πρέπει να υπολογίσει κανεις  τις ώρες (48 ώρες x 9,19 ευρώ = 441,12 ευρώ).

Επιπλέον, η περίοδος για τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση μειώνεται σε 50 εργάσιμες ημέρες ή δύο μήνες (προηγουμένως: 70 εργάσιμες ημέρες ή τρεις μήνες) ανά ημερολογιακό έτος. Πάνω απ όλα, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τους εργάτες διακοπών και τους εποχιακούς εργαζόμενους. Το 2020, ο ελάχιστος μισθός αναμένεται να αυξηθεί ξανά: δηλαδή στα 9,35 ευρώ.

Αύξηση της σύνταξης
Οι συντάξεις γήρατος, ατυχημάτων, βιοποριστικής ανικανότητας, επιζώντων καθώς και τον αγροτών  από το Γεωργικό Ταμείο Συντάξεων θα αυξηθούν το 2019. Σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης για την Ασφάλιση Συντάξεων, θα πρέπει να είναι μια αύξηση 3,18% στη Δυτική Γερμανία και 3,91% στην Ανατολική. ( Η διαφορά οφείλεται στο σχέδιο εναρμόνισης των συντάξεων Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας) 

Από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι μητέρες που γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1992 θα λάβουν μεγαλύτερη συντάξη  ((Mütterente II)). Στη σύνταξη θα υπολογιστούν 2,5 μονάδες (Entgeltpunkte) αντί 2 που ισχύουν τώρα.  Οι μητέρες που λαμβάνουν ήδη συντάξεις θα λάβουν τη σύνταξη μητρότητας ΙΙ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι μητέρες που συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2019  θα λάβουν συγχρόνως τη σύνταξη μητρότητας II.

Αύξηση του επιδόματος τέκνων (Kindergeld)
Από την 1η Ιουλίου 2019, τα επιδόματα τέκνων θα αυξηθούν κατά δέκα ευρώ ανά παιδί και ανά μήνα. Για τα δύο πρώτα παιδιά, οι γονείς θα παίρνουν 204 ευρώ αντί για 194 ευρώ. Για το τρίτο παιδί 210 ευρώ και για κάθε επιπλέον 235 ευρώ. Το επίδομα τέκνου αυξάνεται ήδη από τον Ιανουάριο του 2019.
Επίσης, η ελάχιστη διατροφή για παιδιά των οποίων οι γονείς είναι χωρισμένοι αυξάνεται. Το ποσό για παιδιά κάτω των επτά ετών σε 354 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Για τα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών 406 ευρώ ενώ η διατροφή για παιδιά ηλικιών μεταξύ 13 έως 18 είναι 476 ευρώ. Αντίθετα δεν υπάρχει καμία αλλαγή, η οποία αφορά την ελάχιστη συντήρηση των ενήλικων παιδιών.

Μείωση της εισφοράς στο Ταμείο Ανεργίας  - αυξάνεται το Επίδομα Ανεργίας
Από την 1 Ιανουαρίου 2019 η συμμετοχή του εργαζόμενου στο Ταμείο ανεργίας θα είναι 2,5 % του μεικτού εισοδήματος. Σήμερα είναι 3%. Επιπλέον σχεδιάζεται και μια περαιτέρω της τάξεως του 0,1% η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.
Επιπλέον, υπάρχουν αλλαγές στο κοινωνικό βοήθημα (Sozialhilfe) και τα  επιδόματα ανεργίας. Έτσι οι άγαμοι και μονογονεϊκές οικογένειες από τα σημερινά 416 ευρώ θα λαμβάνουν 424 ευρώ. 

Φορολογία εισοδήματος
Αυξήσεις μισθών που σχετίζονται με τον πληθωρισμό δεν θ αυξήσουν τη φορολογία εισοδήματος Για το λόγο αυτό, αυξάνεται το 2019, το όριο εισοδήματος για όλους τους φορολογικούς συντελεστές στο 1,84%.
Επιπλέον, η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης από το νέο έτος θα είναι πλέον 31η Ιουλίου. Μάλιστα δεν θα απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών (τα οποία όμως δικαιολογητικά πρέπει να είναι διαθέσιμα όποτε ζητηθούν  από την εφορία).

Νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ​​ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κυκλοφορήσει το 2.019 νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ​​ευρώ. 

Προς τέλος τα  TAN (λίστες) στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές
Ο κόσμος του online banking θα αλλάξει από 14 Σεπτεμβρίου 2019: Πάγιες εντολές ή οι μεταφορές εμβασμάτων θα απελευθερωθούν από τη λίστα. Σύγχρονοι τρόποι ελέγχου ταυτότητας, όπως φωτο-ΤΑΝ ή κινητού ΤΑΝ θα αντικαταστήσουν το χαρτί / λίστα με τα  ΤΑΝ 

Απαγορεύσεις οδήγησης πετρελαιοκίνητων ΙΧ σε γερμανικές πόλεις
Η Στουτγάρδη  θα κάνει την αρχή: Από 1 Ιανουαρίου 2019 θα ισχύει η απαγόρευση οδήγησης πετρελαιοκίνητων (με νόρμα κάτω του ΕURO5) στην πόλη. Εκτός από τα ταξί, λεωφορεία, ταξιδιωτικά λεωφορεία, ασθενοφόρα κλπ
Η Φρανκφούρτη ακολουθεί στις 1η του Φεβρουαρίου του 2019 . Η απαγόρευση αφορά πετρελαιοκίνητα έως Euro-4 κινητήρες και βενζίνης  Euro 1 και 2.  Από 1 Σεπτεμβρίου, 2019 η απαγόρευση θα ισχύει και για EURO 4
Από την 1η Απριλίου, το 2019, η απαγόρευση θα ισχύει και στην Κολωνία και τη Βόννη. Η απαγόρευση ισχύει για πετρελαιοκίνητα 1-4 EURO  και βενζίνης EUR 1 και 2. Ενώ στη Βόννη ο περιορισμός θα αφορά συγκεκριμένους δρόμους στην Κολωνία θα ισχύουν για όλο το κέντρο. Η Κολωνία θέλει να επεκτείνει την απαγόρευση της 1η Σεπτεμβρίου 2019 και στα πετρελαιοκίνητα Euro 5.
Επίσης Gelsenkirchen και Έσσεν. Από την 1η Ιουλίου 2019 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στη σημερινή περιβαλλοντική ζώνη. Αυτό περιλαμβάνει ένα τμήμα της Α40. 
Το Gelsenkirchen προχωρά στην απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων μέχρι τις προδιαγραφές Euro 5 .

Πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα 1-5 θα απαγορευτούν το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο και στο Βερολίνο. Συνολικά η απαγόρευση θα ισχύσει σε 8 δρόμους της πόλης

Πηγή: Berliner Kurier 
Επιμέλεια: Kώστας Τάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.