Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Επιστήμονες σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε έξι μεγάλες πόλεις μίλησαν ια ένα επίτευγμα που θα γράψει ιστορία . 

Ανακοινώθηκε ότι κατέστη εφικτή για πρώτη φορά η απευθείας παρατήρηση και καταγραφή εικόνων από μια μαύρη τρύπα από αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Επίκεντρο των ανακοινώσεων ήταν η Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονες συνεντεύξεις τύπου
πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο. Στην παρουσίαση στην έδρα της ΕΕ -η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας- συμμετείχαν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας και επιστήμονες, ενώ στη Χιλή συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Οι μαύρες τρύπες είναι αινιγματικά αντικείμενα στον Κόσμο. Δεν έχουν επέκταση, αλλά ακόμα μια τεράστια μάζα, μερικές φορές εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. Ο Albert Einstein υπολόγισε τα αόρατα αντικείμενα πριν από εκατό χρόνια στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Μια άμεση φωτογράφιση ήταν προηγουμένως αδύνατη, επειδή οι μαύρες τρύπες έχουν λόγω της τεράστιας μάζας τους εξίσου μεγάλη βαρύτητα. "Καταπίνουν" ό, τι πλησιάζει, ακόμα και το φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.