Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βαρβάρας Αποστολοπούλου στο "ΔΟΡΥΦΟΡΟ"

- Το ΚΙΝΑΛ θα εκλέξει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, δυο ευρωβουλευτές. Τι ήταν αυτό που έκανε μια Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ, κάτοχο M.Sc. στις Βιώσιμες Τεχνολογίες από το Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης που ζει εδώ και 7 χρόνια στη Σουηδία να είναι υποψήφια ;

Είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμένα η πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά να συμμετέχω στο Ευρωψηφοδέλτιο και την αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά διότι νομίζω ότι η συμμετοχή μου θα μπορούσε να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους που έχουν αποστασιοποιηθεί
από την πολιτική επειδή θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Επίσης νομίζω ότι η συμμετοχή μου θα μπορούσε να δώσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους τους νέους που βρίσκονται εκτός συνόρων λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας.
Ειδικότερα, οι εξειδικευμένες γνώσεις μου στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης αποβλήτων και της βιώσιμης ανάπτυξης, θεωρώ πως αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς είναι βασικά θέματα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο και πιστεύω ότι μπορώ να συνδράμω ενεργά. 

- Ποια είναι η άποψή σας για την Σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησε «η σχολική απεργία για το κλίμα», και η οποία προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Στη Σουηδία λόγω της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται για τη κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της. Σίγουρα η απεργία είναι μία λέξη συνδεδεμένη με την εργασία και πολλές φορές βγάζει μία αρνητική έννοια. Στη Σουηδία όμως που οι άνθρωποι έχουν ένα πολύ καλό βιοτικό επίπεδο και δεν είναι συνηθισμένοι να κάνουν απεργίες με τη πρώτη αφορμή, είναι πράγματι ένα μέσο πίεσης για την ανώτερη ηγεσία, ένας τρόπος να δείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Θεωρώ ότι είναι μια σωστή κίνηση που δείχνει την ευαισθητοποίηση της Τουνμπεργκ στα θέματα αυτά και σίγουρα το γεγονός ότι προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης μπορεί να εμπνεύσει και άλλους νέους να συνδράμουν στη λήψη μέτρων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

 - Φοβάστε ότι στα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους τα αντιευρωπαϊκά κόμματα;

Πιστεύω ότι η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ευρώπη είναι ευκαιριακή και δεν έχει χαρακτηριστικά «μόνιμης εγκατάστασης». Οφείλεται δε σε θέματα που αφορούν κυρίως στο μεταναστευτικό, στην ανεργία και στον εθνικισμό που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Δεν θεωρώ όμως ότι έχει «στιβαρό» ιδεολογικό υπόβαθρο και για αυτό πιστεύω ότι η πορεία της θα είναι φθίνουσα. Αρκεί βεβαίως τα δημοκρατικά κόμματα να σκύψουν περισσότερο πάνω στα προβλήματα των πολιτών και να δώσουν λύσεις αξιόπιστες, μόνιμες και αποτελεσματικές. Να αντιμετωπίσουν την ανεργία και την αύξηση της φτώχειας και να διαχειριστούν το μεταναστευτικό/προσφυγικό οργανωμένα, δημοκρατικά και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σήμερα;

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό και ο ρατσισμός, που έχει ενισχυθεί λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, είναι κατά την άποψή μου πολύ σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την συνοχή της Ε.Ε. Αυτά, σε συνδυασμό με την ανεργία και την υποαπασχόληση που έχουν επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει στον διχασμό των πολιτών και στην γιγάντωση του Λαϊκισμού. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν χρέος να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, να ενισχυθεί η αξιοκρατία, να υπάρχει κοινή φωνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. ώστε να διασφαλιστεί η δημοκρατία, η συνοχή και η ειρήνη. Οι πολίτες της Ευρώπης θα μπορούσαν έτσι να αποκτήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη που έχει χαθεί απέναντι στους πολιτικούς αλλά και στους θεσμούς.

- Κυρία Αποστολουπούλου ποιος ο λόγος για τον Έλληνα πολίτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ;

Το Κίνημα Αλλαγής, ως γνήσιος εκφραστής στην Ελλάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πιστεύει ότι μπορούμε να πορευτούμε σε μια κοινή πορεία, όλοι οι Ευρωπαίοι, με σεβασμό στις Εθνικές ιδιαιτερότητες. Η ενδυνάμωση της αντίληψης ότι ζούμε σε ένα κοινό χώρο, με παρόμοια προβλήματα που απαιτούν κοινή αντιμετώπιση είναι η απάντηση σε όλους αυτούς που επιδιώκουν την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέλλον πρέπει να ταυτίζεται με την αλληλεγγύη των λαών μας, με τη συνεργασία και την πρόοδο με τη συμβολή όλων όσων αγαπούν την ειρήνη και τη ευημερία. Τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές λιτότητας που υλοποιήθηκαν στην Ε.Ε με ευθύνη του Λαϊκού κόμματος συνετέλεσαν στην αύξηση της ανεργίας, στην οικονομική ασφυξία και στην δημιουργία αίσθησης ανασφάλειας στους πολίτες. Τώρα είναι η ώρα για πολιτική αλλαγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. 
Στις εκλογές της 26ης Μαΐου οι πολίτες πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα ψηφίζοντας Κίνημα Αλλαγής και στηρίζοντας τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. 

- Πως ερμηνεύετε τη στάση πολλών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία αποχώρησαν και  εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί την ίδια αν όχι και πιο αυστηρή  πολιτική, ενώ αναγκάζεται στη συνέχεια να ανατρέπει όλη την πολιτική του επιχειρηματολογία;

Η απεγνωσμένη προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να «αλώσει» την Κεντροαριστερά θα πέσει στο κενό διότι δεν μπορείς να οικοδομήσεις κάτι νέο με παλαιά και φθαρμένα υλικά. Ούτε μπορείς να πείσεις, όταν έχεις γίνει συλλέκτης παρηκμασμένων, γυρολόγων, κατ’ επίφαση αριστερών αλλά και εκφραστές άκρως συντηρητικών ιδεών. Εγώ από τους γονείς μου έμαθα ότι ο αριστερός ταυτίζεται με τη συνέπεια λόγων και πράξεων, τη  λεβεντιά, τον πατριωτισμό και την προοδευτικότητα. Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι αυτοί που επέλεξαν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ είναι μέλη ενός παλαιού φθαρμένου συστήματος που δεν ενδιαφέρονται ιδεολογικά για το χώρο της κεντροαριστεράς αλλά προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες.

 - Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να επιδιώξει το ΚΙΝΑΛ ώστε να παραμείνει ισχυρό και ενωμένο μετεκλογικά, με δεδομένο τόσο το αντιδεξιο  κομμάτι του όσο και  ένα μεγάλο μέρος που δεν μπορεί  να ξεχάσει τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα χρόνια της κρίσης απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα προχωρήσει σε συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Μπορεί οι οδυνηρές συνέπειες της κρίσης να πίκραναν τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από αυτήν και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας να αποστασιοποιήθηκε από εμάς. Ίσως δεν κατορθώσαμε τότε να πείσουμε για τις προθέσεις μας και δεν εξηγήσαμε επαρκώς τα αίτια της κρίσης με αποτέλεσμα να πληρώσουμε μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που μας αναλογούσε. Σήμερα όμως η κατάσταση αλλάζει. Ο κόσμος μάς ακούει και εξαρτάται από εμας το να του δώσουμε ελπίδα και προοπτική με ένα κόμμα στελεχωμένο με πρόσωπα καταξιωμένα, ικανά και άφθαρτα. Πρόσωπα που θα εμπνεύσουν την κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά, η οποία περιμένει από εμάς φρεσκάδα ιδεών, όραμα για το μέλλον και συνέπεια. 
Εάν το Κίνημα Αλλαγής πάρει την Τρίτη εντολή για σχηματισμό κυβλερνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αποδείξει πόσο υπεύθυνα μπορεί να διαχειριστεί την ανάλειψη της ευθύνης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με στόχο την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας μας. 

- Πριν κάποιους μήνες ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ,  πόσταρε  σχόλιο με το οποίο πανηγύριζε για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας  από την ΕΕ μεμφόμενος όσους υποστήριζαν ότι δεν ήταν "και τόσο εύκολη μια τέτοια επιλογή για την Ελλάδα". Πριν λίγο ο Πρωθυπουργός δήλωσε με αφορμή τη συζήτηση για το Brexit : "φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για την Ελλάδα"

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν δημόσια εντελώς αντικρουόμενες θέσεις/απόψεις για πολύ σημαντικά εθνικά θέματα όπως ένα πιθανό Grexit. Ειναι θλιβερό και ταυτόχρονα επικίνδυνο η κυβέρνηση μιας χώρας να αντιμετωπίζει με τόση ελαφρότητα τόσο σοβαρά θέματα.  

- Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ενταχθεί ο Ελληνισμός της διασποράς σ έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό ως δύναμη κοινωνική, εθνική και αναπτυξιακή;

Ο Ελληνισμός της διασποράς μπορεί κατα την άποψη μου να συμβάλει σημαντικά σε έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό. Θα πρέπει λοιπόν να εξεταστούν με προσοχή οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουν να ενταχθούν αποτελεσματικά στον εθνικό σχεδιασμό οι κατάλληλες δράσεις σε όλους τους τομείς.    

- Διαχρονικά οι Έλληνες Ευρωβουλευτές περιορίστηκαν κατά πολύ να εντάξουν στις δράσεις τους απόδημους Έλληνες, φορείς και συλλογικότητες. Εσείς αν εκλεγείτε έχετε σκοπό να κάνετε και διαδρομές πέρα αυτής των Αθηνών - Στρασβούργου;

Δεδομένου ότι αποτελώ μέρος του απόδημου ελληνισμού, έχω την πεποίθηση ότι ο ελληνισμός της διασποράς μπορεί να συμβάλει σημαντικά ως δύναμη κοινωνική, εθνική και αναπτυξιακή. Οι έλληνες που έχουν ζήσει σε άλλες χώρες μπορούν να μεταφέρουν την γνώση και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Θα ήθελα πολύ να έχω τη δυνατότητα να ανταλάξω απόψεις με άλλους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας και να μάθω από αυτούς αφού και εγώ είμαι μία από αυτούς μένοντας στη Σουηδία ήδη 7 χρόνια.

- Εφόσον εκλεγείτε -και σας το εύχομαι- οι δικές σας προτεραιότητες ποιες θα είναι;

Για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο, του Κινήματος Αλλαγής δεν μέτρησε η πιθανότητα να εκλεγώ. Αποφάσισα να συμμετέχω διότι θα ήθελα να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους σήμερα αναγκάζονται να ξενιτευτούν, αλλά και για να υπάρξουν προϋποθέσεις ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Όραμα μου είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα υγιή παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σε διάφορους τομείς έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κοινωνική και οικονομική ευημερία. Συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στην ανάγκη κατάρτισης φιλόδοξου προγράμματος εκπαίδευσης των νέων σε σχολεία και πανεπιστήμια και στην ανάγκη ανάπτυξης του τομέα της έρευνας στα πανεπιστήμια ώστε να προωθηθεί η καινοτομία. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων, η προστασία της μητρότητας αλλά και της πατρότητας είναι τομείς στρατηγικής σημασίας που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της χώρας μας.


Η Βαρβάρα (Βέρα) Αποστολοπούλου-Καλκαβούρα, ζει και εργάζεται στη Σουηδία από το 2012. Είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος M.Sc. στις Βιώσιμες Τεχνολογίες από το Royal Institute of Technology (KTH) της Στοκχόλμης και υποψήφια Διδάκτωρ (PhD Candidate) στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο 10 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.