Η Ομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων (DGB) δημοσίευσε το βασικό πλαίσιο εργασίας για μαθητές και έφηβους στη διάρκεια των σχολικών διακοπών οι οποίες ξεκίνησαν ήδη στα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας.
Η νομική κατάσταση
Θέσεις εργασίας για μαθητές κατά τη
διάρκεια των σχολικών διακοπών είναι διαθέσιμες σε όλους τους τομείς κάτι που συνεπάγεται ότι υπάρχουν και επικίνδυνες εργασίες. Αλλά το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι το ρυθμίζει ο νόμος προστασίας των νέων.
Έτσι πρέπει να περιέχει εύκολη εργασία όπως για παράδειγμα, η κηπουρική, η διανομή εφημερίδων ή η μεταφορά πακέτων. Οι βαριές σωματικές ή επικίνδυνες εργασίες απαγορεύονται για εφήβους. Ακόμα και η εργασία με χρήση επικίνδυνων ουσιών ή εργασία Akkord απαγορεύεται.
Ηλικία: Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, η εργασία απαγορεύεται. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τα παιδιά ηλικίας άνω των 13 ετών μπορούν να εργάζονται μέχρι δύο ώρες, στη γεωργία τρεις ώρες, την ημέρα μεταξύ ώρα 8 και 18:00.
Όποιος είναι μεταξύ 15 και 17 ετών, θεωρείται έφηβος.
Για τους εφήβους υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί στις εργασίες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αλλά και πάλι δεν επιτρέπονται όλα. Τα παιδιά των σχολείων δεν επιτρέπεται να εργάζονται στις διακοπές πάνω από τέσσερις εβδομάδες το χρόνο, επειδή ακριβώς οι διακοπές είναι για ξεκούραση.
Ο χρόνος εργασίας οκτώ ωρών την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα δεν πρέπει να ξεπεραστεί, ούτε και το ωράριο εργασίας μεταξύ 6 και 20 μ.μ. Εξαιρέσεις ισχύουν για μαθητές που είναι ήδη 16 ετών. Μπορούν να εργαστούν π.χ. στα εστιατόρια μέχρι τις 10 μ.μ. και στις επιχειρήσεις με περισσότερες βάρδιες μέχρι στις 11 το βράδυ, αλλά όχι τα Σαββατοκύριακα.
Επίσης, ο νόμος για την προστασία της απασχόλησης των νέων καθορίζει και τις περιόδους ανάπαυσης για εργαζόμενους κάτω των 18 ετών. Όποιος εργάζεται 4 ½ ώρες έως έξι ώρες την ημέρα δικαιούται διάλειμμα τουλάχιστον 30 λεπτών. Για περισσότερο από έξι ώρες εργασίας ο χρόνος ανάπαυσης είναι 60 λεπτά.
Η πληρωμή
Με το νόμο περί κατώτατου μισθού, οι εργαζόμενοι νέοι άνω των 18 ετών δικαιούνται 9,19 ευρώ ανά ώρα. Αυτό ισχύει και αν η θερινή εργασία ασκείται ως δευτερεύουσα εργασία (μέχρι 450 ευρώ / μήνα). Σε περίπτωση δευτερεύουσας εργασίας μπορούν να εργαστούν το ανώτερο 48 ώρες το μήνα.
Ωστόσο, για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών και χωρίς ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση, δεν ισχύει ο νόμος περί κατώτατου μισθού. Εδώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο των μισθών ακριβώς όπως ορίζεται με την υπογραφή της σύμβασης εργασίας:
Παρόλο που δεν πρέπει να πληρώνονται εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να πληρώνεται φόρος αν ο μισθός είναι υψηλότερος από τη μηνιαία απαλλαγή φόρου εισοδήματος δηλαδή 764 ευρώ (μεικτά). Οι φόροι συνήθως επιστρέφονται το επόμενο έτος με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης χρειάζεται την ηλεκτρονική κάρτα φόρου εισοδήματος Lohnsteuerkarte- η οποία διατίθεται από την εφορία.
Η σύμβαση εργασίας
Σε κάθε περίπτωση, κάθε φοιτητής θα πρέπει να ξεκινήσει μόνο μια σύμβαση εργασίας η οποία εκ των προτέρων θα ρυθμίζει σαφώς τα καθήκοντα, τις ώρες εργασίας και τους μισθούς.
Η προστασία από ατυχήματα
Και τι συμβαίνει εάν κάποιος τραυματιστεί; Κατά τη θερινή εργασία, οι φοιτητές είναι ασφαλισμένοι με την ασφάλιση ατυχήματος του εργοδότη. Αυτή η προστασία αρχίζει από την πρώτη ημέρα της εργασίας και ισχύει επίσης για τη διαδρομή από το σπίτι στον τόπο εργασίας καθώς και από την τόπο εργασίας πίσω στο σπίτι.
Εάν υπάρχουν προβλήματα
Εάν οι εργοδότες δεν υπακούουν στη νομοθεσία, θα πρέπει οι νέοι να αντιδράσουν μαζί με τους γονείς τους. Κανένας δεν πρέπει να ανεχτεί παραβιάσεις των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια. Είναι προτιμότερο σε τέτοιες περιπτώσεις να απευθυνθείτε στις εποπτικές αρχές - συνήθως στις τοπικές επιθεωρήσεις εργασίας ή στα γραφεία προστασίας της απασχόλησης. Άλλωστε εργοδότες που παραβιάζουν το νόμο τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα.
Πηγή: Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.