Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

14.08.2005: H πτήση HCY 522 Helios συνετρίβη στο Γραμματικό -βίντεο προσομοίωσης της σύγκρουσης

Στις 14 Αυγούστου 2005 γράφτηκε μία από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στην Ελλάδα, όταν η πτήση HCY 522 των Κυπριακών αερογραμμών Helios συνετρίβη στο Γραμματικό.

Το Boeing 737-31S, που ξεκίνησε από την Λάρνακα με προορισμό την Πράγα και ενδιάμεση στάση την Αθήνα, συνετρίβη στις 12:04
στο Γραμματικό της Αττικής, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 115 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος.

Η μοιραία πτήση



Η ομάδα Up Drones αποτίει φόρο τιμής και στους 121 επιβάτες της μοιραίας πτήσης, με ένα βίντεο προσομοίωσης της σύγκρουσης.

Αναλυτικά, γράφουν:

“Σαν σήμερα σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες στον ελλαδικό χώρο, η οποία στοίχισε τις ζωές 121 ανθρώπων. Στις 9:07 της 14ης Αυγούστου 2005 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας η πτήση HCY 522 των Κυπριακών Αερογραμμών Helios Airways. Το Boeing 737-31S, με προορισμό την Πράγα και ενδιάμεση στάση την Αθήνα δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, αφού στις 12:04 συνετρίβη στο Γραμματικό της Αττικής, με αποτέλεσμα το θάνατο των 115 επιβατών και των 6 μελών του πληρώματός της.

Το αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών, αλλά δεν ήρθε σε επαφή με τον πύργο ελέγχου. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό ενεργοποιήθηκε η σχετική διαδικασία, η οποία προέβλεπε την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ. Ο Αρχηγός έδωσε εντολή για την απογείωση των δύο μαχητικών και τα F16 απογειωθήκαν από την Νέα Αγχίαλο. Στις 11:18, οπότε και απέκτησαν οπτική επαφή με το αεροσκάφος, διαπίστωσαν ότι ο κυβερνήτης του δεν ήταν στη θέση του και ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος, ενώ είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες.

Το αεροπλάνο πετούσε με τον αυτόματο πιλότο κι έστριψε με κατεύθυνση την Εύβοια. Στις 11:41, οι πιλότοι των μαχητικών είδαν στο πιλοτήριο τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, ο οποίος είχε πτυχίο πιλότου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Δεν πρόλαβε. Στις 11:50 ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους σταμάτησε και δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε και ο δεξιός. Ο λόγος ήταν ότι είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Το αεροσκάφος συνετρίβη στις 12:05, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.

Ανάμεσά τους ήταν 93 ενήλικες και 22 άτομα κάτω των 18 ετών. Εξ αυτών οι περισσότεροι ήταν Κύπριοι (103), 12 Έλληνες και οι υπόλοιποι Αρμένιοι υπήκοοι. Από το σημείο της συντριβής ανασύρθηκαν συνολικά 118 πτώματα, απανθρακωμένα, καθώς το αεροπλάνο κομματιάστηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ανάμεσα στα πτώματα που δεν αναγνωρίσθηκαν, μέσω DNA, ήταν και αυτό του κυβερνήτη. Δεν έγινε ποτέ γνωστό αν τα θύματα της τραγωδίας είχαν τις αισθήσεις τους, καθώς φορούσαν τις μάσκες οξυγόνου, όμως οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν αν είχαν εισπνεύσει ή καταπιεί κάποια ουσία. Η πλειοψηφία των πτωμάτων μεταφέρθηκε και ετάφη στην Κύπρο”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.