Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Γερμανία: Φόβοι ότι η οικονομία θα μπει σε ύφεση

Το 2ο τρίμηνο του έτους η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο) κατά 0,1%  . 

Οι προβλέψεις οικονομολόγων θέλουν αν συνεχιστεί η μείωση και στο επόμενο τρίμηνο τη χώρα να μπαίνει, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, σε τροχιά ύφεσης.

Μάλιστα στον πίνακα των χωρών της
ευρωζώνης η Γερμανία βρίσκεται το τελευταίο τρίμηνο στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Η Γαλλία και Αυστρία είχαν αύξηση 0,2%, η Ισπανία και η Ολλανδία 0,5% ακόμη και στην πολιτικά αναστατωμένη Ιταλία δεν υπήρξε οπισθοχώρηση (0,0%).

Το μεγάλο πρόβλημα της Γερμανίας η βιομηχανική ανάπτυξη.
Η βιομηχανία παρουσίασε μείωση 2% που επηρεάζει κατά 0,6% το σύνολο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 8% ενώ πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες όπως BASF, Henklel, Continental προχωρούν να αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών τους. Εννοείται προς τα κάτω. 

Σύμφωνα με έκθεση της Commerzbank για τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο (DAX) οι προβλέψεις για κέρδη μειώθηκαν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατά 10% . Μια ανάλογη ύφεση υπήρξε ξανά το 2008 (στην παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκαν από τις τράπεζες).

Αν πράγματι η γερμανική οικονομία μπει σε φάση ύφεσης αυτό θα έχει να κάνει ,σύμφωνα με τους οικονομολόγους, με δυο παράγοντες. Ο ένας είναι η διεθνής κατάσταση και ο άλλος η αυτοκινητοβιομηχανία. Η μείωση της ζήτησης από την Κίνα και η νέα φάση μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν επηρεάσει πολύ τις εξαγωγές και τις πωλήσεις και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δείχνει να κάνει βήματα σημειωτόν.

Πηγή στοιχείων: Eurostat - Die WELT (Holger Zschpitz)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.