Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Διαμαρτυρία Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού για "κατάργηση" ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού

Επιστολή διαμαρτυρίας εστάλει από την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού για την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενσωματώσει "υποβαθμίσει" τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Η επιστολή:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΙΣΙOY ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Προς: Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια
Κοιν : Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κ. Βλάση
Γενικό Γραμματέα του Απόδημου Ελληνισμού
κ. Γ. Χρυσουλάκη
Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία κα Αγλαία Μπαλτά
Παρίσι, 10 Απριλίου 2020

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταθέσει προσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα πάψει να υφίσταται ως αυτόνομη υπηρεσία και θα ενσωματωθεί σε νέο οργανισμό του Υπουργείου.

Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η ΓΓΑΕ είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας ο οποίος ασχολείται άμεσα και αποκλειστικά με τα θέματα της Ελληνικής Ομογένειας. Η δημιουργία της πριν από 37 χρόνια ήταν μια πραγματική κατάκτηση για τον απόδημο Ελληνισμό.

Επί σειρά ετών ήταν η μόνη υπηρεσία στην οποία μπορούσαμε εμείς, ως κοινότητες και οργανώσεις της Διασποράς, να απευθυνθούμε απευθείας για τα προβλήματα μας. Εγώ, ως Πρόεδρος Κοινότητας επικοινωνούσα με την Διεύθυνση Ευρώπης και ήξερα ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αρμόδια στελέχη, τα οποία ήταν σε θέση να με ενημερώσουν και να δώσουν απάντηση στα ερωτήματά μου.

Η συμβολή της στη διάδοση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε κοινότητες και οργανώσεις που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, όπως σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υπήρξε καθοριστική. Και αλλού όμως, πολλές κοινότητες έχουν ωφεληθεί από τα επιδοτούμενα προγράμματα της Γραμματείας. Χιλιάδες παιδιά και νέοι της Ομογένειας έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις κατασκηνώσεις της.


Η αποδυνάμωση της τα τελευταία δέκα χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην ομογένεια. Η επαναφορά της θέσης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού το 2019, αναπτέρωσε τις ελπίδες μας για τη γενικότερη αναβάθμιση της Γραμματείας.

Πραγματικά δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους αυτή τη στιγμή, η μοναδική Υπηρεσία που ασχολείται αποκλειστικά για την Ομογένεια συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται ουσιαστικά σε
μία Δ/νση μαζί με την Unesco, το Άγιον Όρος, τo Ινστιτούτο Ερευνών Βενετίας, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αναβαθμιστεί !

Όπως γνωρίζετε και εσείς καλύτερα από όλους μας, τα προβλήματα της Ελληνικής διασποράς είναι αυτή τη στιγμή τεράστια. Ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, νέοι επιστήμονες, μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες ανάμεσα στις οποίες και στη Γαλλία. Ήδη το δικαίωμα ψήφου, όπως επικυρώθηκε από τη Βουλή έχει αποκλείσει ένα μεγάλο μέρος του απόδημου ελληνισμού με την ελληνική καθημερινότητα. Η υποβάθμιση της ΓΓΑΕ επιφέρει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην επικοινωνία των Ελλήνων της διασποράς με τη μητροπολιτική Ελλάδα, που είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

Περιμένουμε από το Υπουργείο περαιτέρω διευκρινίσεις για τους λόγους που υπαγόρευσαν την συρρίκνωση αυτή.

Με τιμή,
Σέτα Θεοδωρίδου
πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.