Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Τι σημαίνει η παράταση ΝΟΤΑΜS έως τις 15 Μαΐου 2020

Η χθεσινή δημοσίευση της απόφασης της (Ελληνικής) Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκάλεσε διάφορα ερωτήματα (όσον αφορά τη Γερμανία) τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε:

1. Η χθεσινή παράταση της NOTAMS (ειδοποίηση) για αναστολή πτήσεων ήταν μια τυπική διαδικασία καθώς την Τρίτη το βράδυ έληγε η προηγούμενη (28 Μαρτίου - 15 Απριλίου).

2. Αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι στις 16 Μαίου θα επιτραπούν οι πτήσεις. Μπορεί ενδιάμεσα να ανασταλεί η οδηγία ή να παραταθεί. Αρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή το τι θα γίνει.

3. Η Οδηγία αναφέρει ότι επιτρέπονται οι πτήσεις από και προς Αθήνα (από Γερμανία). Τι σημαίνει αυτό ; Μπορείς να πετάξεις για Αθήνα από τη Γερμανία αλλά πρέπει να βρεις και πτήση. Αφενός δεν υπάρχουν πτήσεις για απευθείας διαδρομή Γερμανία προς Αθήνα αφετέρου πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος. (Η Aegean έχει ανακοινώσει π.χ. ότι μέχρι 30 Απριλίου δεν θα πραγματοποιησει καμία πτήση στο εξωτερικό (εκτός μικρών εξαιρέσεων).

4. Πτήσεις μέσω τρίτης χώρας. Η Lufthansa έχει κάποιες πτήσεις για Αθήνα μέσω Βρξελλών αλλά όπως επισημάνθηκε πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος.

5. Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, υφίσταται περιορισμός στις μετακινήσεις από και προς την Αλβανία, Ιταλία, Σκόπια, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και Ολλανδία και Γερμανία.

6. Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Κοινή Υπουργική Απόφαση), οι Έλληνες και οι κοινοτικοί αλλοδαποί, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα, θα πρέπει όμως -ανεξαιρέτως- να παραμείνουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για διάστημα 14 ημερών από την ημέρα εισόδου τους στην χώρα. Προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.

7. Δεν εκτελούνται δρομολόγια (μέχρι να υπάρξει νέα απόφαση) με πλοία από Ιταλία - Ελλάδα

8.  Με ΙΧ δεν υπάρχει δυνατότητα καθώς οι περισσότερες χώρες όπως Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αυστρία κλπ έχουν μια σειρά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη διαμετακόμιση (transit)

Συμπέρασμα: Το ότι η παράταση είναι μέχρι 15 Μαίου δεν σημαίνει ούτε ότι την επόμενη μέρα θα πετάξουν σίγουρα τα αεροπλάνα αλλά ούτε ότι αποκλείεται να ανασταλεί πριν τις 15 Μαίου

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.