Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Στέλιος Αντωνάκης: 20 Μαίου 1941 " τι και εάν πέρασαν τόσα χρόνια"

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μονάχου, Στέλιος Αντωνάκης μέσω του "Δορυφόρου" αναφέρεται στο μήνυμα της σημερινής ημέρας για τη "Μάχη της Κρήτης" «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής)

20 Μαΐου 1941 - 20 Μαΐου 2020 τι και εάν πέρασαν τόσα χρόνια


Δεκαετίες πολλές πριν, μια υπερδύναμη της τότε εποχής βάζει σημάδι και επιτίθεται στη καρδιά της μεσογείου.  Στόχος της Γερμανικής στρατιωτικής μηχανής, η Κρήτη. Μια άνιση επίθεση ξεκινά, η οποία θα έχει διάρκεια 12 ημερών. 

Αυτές οι 12 μέρες ήταν όμως αρκετές για να γράψουν ιστορία. Μια σελίδα στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας γεμάτη αυτοθυσία και ηρωισμό. 

Οι δυνάμεις του γερμανικού στρατού επιτίθενται στις 20 Μαΐου 1941 σε τέσσερα μέτωπα. Μάλεμε,  Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Η αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών, των συμμαχικών δυνάμεων, της χωροφυλακής, των Κρητικών αγωνιστών όπως και του άμαχου πληθυσμού, ηρωική. Το τίμημα για τις δυνάμεις της τότε ναζιστικής Γερμανίας, υψηλό. Το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών θα έχει και τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στο τέλος των δώδεκα ημερών η Κρήτη θα πέσει στα χέρια των Γερμανών. Ποτέ όμως δεν θα πέσει η ψυχή και το ηθικό των Κρητικών. 

Αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού οι Γερμανοί καταστρέφουν την Κάντανο, ως αντίποινα για την αντίσταση των Κρητικών και τους θανάτους των αλεξιπτωτιστών.  Στην περίοδο της αντίστασης θα ακολουθήσουν και αρκετά άλλα χωριά τα οποία θα καούν, θα καταστραφούν και οι κάτοικοι θα δολοφονηθούν από τις κατοχικές δυνάμεις.

Για εμάς τους Κρητικούς αυτή η μάχη, αυτή η αντίσταση των προγόνων μας θα μας ακολουθεί για πάντα. Είναι τιμή μας και μας γεμίζει με υπερηφάνεια κάθε χρόνο να θυμόμαστε αυτούς που δεν φοβήθηκαν κανέναν κατακτητή, που δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι και περπατούσαν πάντα ''αναντρανιστά''  που τίμησαν με τις πράξεις τους όλες τις αξίες που διδάχτηκαν.   

Αυτές τις μέρες πολλές οργανώσεις (φορείς και σύλλογοι) σε Ελλάδα και εξωτερικό τιμούν αυτούς τους αγωνιστές. 

Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ κανέναν από αυτούς που χωρίς να σκεφτούν επιπτώσεις, θυσίασαν την περιουσία τους, την ζωή τους, τα πάντα τελικά για το μεγαλύτερο αγαθό. Την ελευθερία. Την δική μας ελευθερία 

<<Υπάρχει και κάτι άλλο όμως στην Κρήτη. Υπάρχει κάποια φλόγα — ας την πούμε ψυχή — κάτι πιο πάνω απ’ τη ζωή κι απ’ το θάνατο, πού είναι δύσκολο να το ορίσεις. Υπάρχει αυτή η περηφάνια, το πείσμα, κάτι άλλο, ανέκφραστο κι’ αστάθμητο, που σε κάνει να χαίρεσαι που είσαι άνθρωπος. Να χαίρεσαι, μα και συνάμα σου δίνει μεγάλη ευθύνη>>  Νίκος καζαντζάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.