Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

BR: «Καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα; Η Αθήνα ελπίζει να έρθουν τουρίστες από τον Ιούλιο και μετά»

Υπότιτλος: «Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να είναι σε θέση να καλωσορίσει και πάλι ξένους τουρίστες από τον Ιούλιο και μετά. Σχεδόν καμία άλλη χώρα στην ΕΕ δεν εξαρτάται από τον τουρισμό όσο η Ελλάδα - δεκάδες χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι ήδη δεν έχουν δουλειά»

Το ρεπορτάζ της συντάκτριας του σταθμού της Βαυαρικής
Ραδιοφωνίας Claudia Steiner αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η Ελλάδα έδωσε στον τουριστικό τομέα την ελπίδα ότι η περίοδος των διακοπών θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου. «Στην καλύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τουριστικές δραστηριότητες από την 1η Ιουλίου. Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε αυτό το στόχο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςστο CNN.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε στον αμερικανικό τ/σ ότι η Ελλάδα θα δέχεται επισκέπτες μόνο υπό «πολύ συγκεκριμένους όρους» και υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία βρίσκεται σε πτωτική τάση. «Αν δεχθούμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν κάποιες τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και ότι θα παρακολουθούνται στενά, η τουριστική εμπειρία θα διαφέρει μόνο πολύ λίγο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», συνέχισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα ελέγχονται κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας, έως ότου να υπάρξουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους. Ακόμα κι αν τα τεστ είναι αρνητικά, ο επισκέπτης θα πρέπει να απομονωθεί για 14 ημέρες σε δηλωμένο στις ελληνικές Αρχές χώρο διαμονής.

Η Ελλάδα ανέφερε επισήμως μόνο 2.632 κρούσματα και 146 θανάτους χάρη στα γρήγορα μέτρα αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. Τα μέτρα χαλάρωσης της κυβέρνησης προβλέπουν ότι εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία μπορούν να ανοίξουν ξανά υπό όρους τον Ιούνιο.

Από τη Δευτέρα, οι πολίτες μπόρεσαν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν σε άλλο νομό. Κομμωτήρια, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και βιβλιοπωλεία άνοιξαν ξανά, είναι υποχρεωτικές οι μάσκες στις δημόσιες συγκοινωνίες, τους ανελκυστήρες, τα νοσοκομεία καθώς και τα ιατρεία

Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι απώλειες στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος συνεισφέρει 12% στο ΑΕΠ, θα είναι πολύ μεγάλες. Το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 10% το 2020. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20%. Δεκάδες χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και την γαστρονομία δεν διαθέτουν απασχόληση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) είχε δηλώσει και πάλι το Σαββατοκύριακο ότι θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο άρσης της παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης, μόνο εάν η πανδημία του κορωνοϊού τεθεί υπό έλεγχο, ώστε να είναι δυνατόν να χαλαρώσουν οι κανόνες εισόδου στη χώρα και καραντίνας. «Εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν μόνο να πετούν και πάλι με προορισμό στο εξωτερικό, αλλά και να επιστρέφουν με επαρκή ασφάλεια, μπορούμε σταδιακά να περιορίσουμε την ταξιδιωτική προειδοποίηση», δήλωσε ο Maas. Προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις. Λόγω της πανδημίας, ισχύει σήμερα μια παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία παρατάθηκε πρόσφατα έως τουλάχιστον τις 14 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο πλαισιώνεται από το ηχητικό ανταπόκρισης τουThomasBormannαπό την Αθήνα, στο οποίο γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Παρατίθεται το συγκεκριμένο απόσπασμα:

«… Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού Θεοχάρης ελπίζει ότι οι χώρες της ΕΕ σύντομα θα συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για το άνοιγμα των συνόρων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η Ελλάδα έχει την πρόθεση να συμφωνήσει διμερώς ότι οι τουρίστες θα μπορούν υπό συγκεκριμένους όρους θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θεωρεί ότι πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες χώρες διακοπών στη Μεσόγειο, επειδή μέχρι τώρα έχουν υπάρξει στη χώρα συγκριτικά λίγα κρούσματα κορωνοϊού. Η κυβέρνηση στην Αθήνα το αποδίδει στο γεγονός ότι αντέδρασε γρήγορα και με συνέπεια στον κίνδυνο του κορωνοϊού. Αυτό τώρα δημιουργεί τη δυνατότητα η χώρα να ανοίξει και πάλι το καλοκαίρι για τους τουρίστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.